Női lábak ölelésében Obama

Női lábak ölelésében Obama

Elismerte az amerikai elnök, hogy hibás volt az Egyesült Államok politikája az argentin katonai junta idején. Barack Obama Buenos Aires-i látogatásán úgy fogalmazott: a demokráciáknak be kell ismerniük, amikor nem nőnek fel azokhoz az eszményekhez, amiket képviselnek. Az 1976 és 1983 közötti argentin diktatúra 30 ezer halálos áldozatot követelt. A juntát kezdetben Washington is támogatta.

Tangó amerikai módra: Barack Obamát is táncba vitte egy argentin táncosnő Buenos Airesben. Az amerikai elnök mozgása nem volt tökéletes, de lassan belelendült. Amikor partnere lábaival átkulcsolta, talán kissé zavarba is jött – végül azonban két puszival búcsúzott tőle.

Az amerikai elnök látogatásának persze voltak kevésbé felhőtlen pillanatai is: az argentin fővárosban tüntetők amerikai zászló elégetésével tiltakoztak a vizit ellen. Ők ugyanis provokációnak tartották, hogy Barack Obama épp az argentin katonai puccs 40. évfordulóján látogatott az országba. Az akkor hatalomra került katonai juntának kezdetben az Egyesült Államok is szövetségese volt.

„Az észak-amerikai imperializmus annak idején támogatta a puccsot, most pedig támogatja azt, hogy Argentína fizessen a keselyűalapoknak. Botrány, hogy az argentin elnök ezt teljesíti” – utalt Juan Carlos Giordano baloldali vezető arra, hogy Argentínának több milliárd dollárt kell törlesztenie amerikai kockázati befektetőknek.

Az 1976–1983 közötti, jobboldali katonai diktatúrának több tízezer, főleg baloldali áldozata volt – róluk Barack Obama az argentin államfővel közösen emlékezett meg. Az amerikai elnök elismerte, hogy az akkori amerikai politika hibás volt, bocsánatot azonban nem kért.

„Vita van arról az irányvonalról, amit az Egyesült Államok követett azoknak a sötét napoknak a kezdetén. Az Egyesült Államoknak, amikor az akkori történéseket mérlegeli, meg kell vizsgálnia saját politikáját és saját múltját is. A demokráciáknak bátorságuk kell hogy legyen arra, hogy beismerjék, amikor nem növünk fel azokhoz az ideákhoz, amelyeket képviselünk, és amikor csak lassan emeljük fel a szavunkat az emberi jogokért. Márpedig ebben az esetben ez volt a helyzet” – fogalmazott az amerikai elnök.

Argentínában tavaly decemberben választották elnökké Mauricio Macrit. A jobboldali politikus – szemben a Dél-Amerikát nagyrészt uraló baloldali kormányokkal – Nyugat- és Amerika-barát politikát kíván folytatni: ezt szimbolizálta az amerikai elnök meghívása is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »