Női főpolgármester Bukarestben, Boc tarolt Kolozsváron

Női főpolgármester Bukarestben, Boc tarolt Kolozsváron

Bukarestben Gabriela Firea szociáldemokrata, Kolozsvárt pedig Emil Boc liberális polgármester-jelölt győzelmét hozták a vasárnap rendezett helyhatósági választások az exit poll eredmények szerint. A részvétel nyolc százalékkal alulmúlta a négy évvel ezelőttit.

szavaz�s illusztr�ci� - PA-6_b

A Digi 24 hírtelevízió által a 21 órai urnazárás után közzétett exit poll adatok értelmében a Szociáldemokrata Párt (PSD) főpolgármester-jelöltje, Gabriela Firea a szavazatok 42 százalékát begyűjtve nyerte meg a megmérettetést. Ő a főváros első női főpolgármestere a rendszerváltás óta. Mögötte Nicușor Dan, a Megmentjük Bukarestet Szövetség (USB) jelöltje végzett a második helyen 29,8, a harmadik helyen Cătălin Predoiu 13,3 százalékkal, míg Robert Turcescu, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) jelöltje a voksok 6,1 százalékát gyűjtött be.

Kolozsváron Emil Boc jelenlegi polgármester hatalmas fölénnyel, a szavazatok 69 százalékával nyerte el negyedik mandátumát a szavazópolgárok körében végzett felmérések szerint. Mögötte 10 százalékkal jegyzik Horváth Annát, az RMDSZ jelöltjét, akinek az exit poll adatok szerint sikerült maga mögé utasítania Boc legjelentősebbnek tartott kihívóját, Octavian Buzoianu üzletembert, aki anek a voksok mindössze 8 százalékát sikerült begyűjtenie.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »