Nőhet az olajár, ha jövő héten sikerrel korlátozza a kitermelést az OPEC

Nőhet az olajár, ha jövő héten sikerrel korlátozza a kitermelést az OPEC

Szaúd-Arábia és Oroszország év elején ugyan komolyan megállapodott az olajkitermelés – így a túlkínálat – csökkentésében, de a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagországainak bevonása nélkül nagy mértékben nem változott az olaj világpiaci ára. A Reuters szerint több forgatókönyvet is kidolgoztak a szervezet jövő heti találkozójára, melyek főképp az olaj árának emelését eredményezhetik.

Az OPEC legnagyobb olajtermelője Szaúd-Arábia és a szervezeten kívüli legnagyobb olajtermelő, Oroszország már a héten korábban megegyezett a termeléskorlátozási megállapodás határidejének jövő márciusig való kiterjesztésének a szükségességében. A megállapodást a szaúdi olajminiszter a jelenlegi feltételek szerint hosszabbítaná meg, azonban az OPEC tagállamok és a szervezet szakemberei a jelenleginél nagyobb csökkentésére is tesznek javaslatot jövő héten a szervezet bécsi találkozóján – értesült a Reuters.

Ororszországot és Szaúd-Arábiát komolyan érintette a korábbi években az olaj árának nagy mértékű csökkenése, legfőképp a szénhidrogén-exportjára támaszkodó orosz gazdaság szenvedett emiatt. A világpiaci olajár ugyan a két ország különmegállapodása miatt némileg emelkedett, de világszerte tapasztalható magas olajtartalékok, a megállapodásból kimaradt országok, különösen az Egyesült Államok termelésének a növekedése azonban megakadályozta a számottevő világpiaci emelkedést.

A várható további kitermelési korlátozásokra az olaj ára is reagált: a pénteki állás szerint már második hete emelkedik: a Brent kora délután 1,22 százalékkal állt magasabban hordónként 53,15 dolláron, a WTI pedig 1,24 százalékkal magasabban 49,96 dolláron.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »