Nógrádi szerint „rendkívül pancser volt” a terrorista

Elfogták a német hatóságok Dzsaber al-Bakrt, akit azzal gyanúsítanak, hogy Chemnitzben merényletre készült. A 22 éves szíriai férfi szombat óta volt szökésben. Országszerte nagy erőkkel keresték a rendőrök.

A rendőrség elképesztő erőket mozgósított a férfi elfogása érdekében és hála istennek sikeresek voltak és az akció véget ért – ezt mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1-nek nyilatkozva.

Egyes hírek szerint a férfi úgy bukott le, hogy az utcán két szintén szír férfit szólított le és kérte őket, hogy náluk tölthesse az éjszakát. Nógrádi szerint, ha ez valóban így történt, akkor „rendkívül pancser volt”.

Horribilis összegbe kerülhetett az elfogása

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a férfinak az üldözése és elfogása horribilis pénzt emészthetett fel, ugyanis elképesztő rendőri erőket mozgósítottak a terrorista elfogása érdekében.

A 22 éves elfogott férfiről, aki menedékkérőként érkezett Németországba Bakrról azt feltételezik, hogy kapcsolatban áll az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel, de ezt egyelőre nem erősítették meg a hatóságok. Azzal is gyanúsítják, hogy iszlamista indíttatású terrortámadásra készült.

Hamis az útlevelek 1 százaléka

Nógrádi György az eset kapcsán arra is kitért, hogy rengeteg terrorista bejött Európába a migránsokkal együtt és az útlevelek 1 százaléka hamis.

A rendőrök szombaton a férfi lakásán robbanóanyagot találtak. Német sajtóértesülések szerint 500 gramm kész robbanóanyagot, aceton-peroxidot (TATP) találtak, és egy kilogramm másféle vegyszert, amelyből ugyancsak robbanószert lehetett volna készíteni. Gyutacsot és csőbomba készítésére alkalmas eszközöket is találtak.

A német sajtó úgy tudja, hogy Bakr az interneten tartotta a kapcsolatot az Iszlám Állammal, és már a potenciális célpontról egyeztetett a terrorszervezettel. Állítólag a berlini nemzetközi repülőtéren készült robbantani.

Júliusban egy héten belül két olyan terrortámadás is volt Németországban, amelyek elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett, s amelyeket menedékkérőként Németországba érkezett férfiak követtek el.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »