Nógrádi: irritáló, ahogy a török elnök lekezeli Európát

Amíg Törökország pénzt kap az Uniótól, Erdogan elnök nem fogja felrúgni a márciusban létrejött migrációs megállapodást.jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 vasárnap reggeli műsorában. Az Európai Unió eddig 170 millió eurót utalt át Törökországnak, június végéig ez az összeg a tervek szerint egymilliárd euróra emelkedik – hívta fel a figyelmet Nógrádi György, aki úgy véli, Recep Tayyip Erdogan elnök mindaddig, amíg pénzt kap az Uniótól, nem fogja felrúgni a márciusban létrejött migrációs megállapodást. A biztonságpolitikai szakértő elgondolkodtatónak nevezte Erdogan azon kijelentését, hogy a török belpolitikáról ő dönt, ahogyan azt is, hogy hagyta lemondani a miniszterelnökét. A cél, hogy egyszemélyi államfői hatalom alakuljon ki, s Erdogan ezt a nép érdekével magyarázza. „Amellett, hogy hazudik, még demagóg is”, fejtette ki véleményét Nógrádi György az M1 aktuális csatornán. Erdogan közölte azt is, hogy nem hajlandó teljesíteni az Európai Unió 72 feltételét. Már a biometrikus útlevelek gyártását is elkezdték, amelyekkel be lehet utazni az Unióba. A biztonságpolitikai szakértő szerint irritáló, amennyire a török elnök lekezeli Európát. Elkezdett szakadozni a CDU-CSU évtizedes szövetsége Németország támogatta leginkább, hogy Törökország megegyezzen az Unióval, és visszatartsa a migránsok egy részét. Németországban azonban jövőre szövetségi választások lesznek. A bajor testvérpárt évtizedeken át kormányzott együtt a CDU-val, most azonban megüzente, ez nem biztos, hogy jövőre is így lesz. Ezzel kapcsolatban Nógrádi György azt mondta: Bajorországban a CSU szinte mindig abszolút többséget kapott a tartományi választásokon. Horst Seehofer azonban úgy érzi, Angela Merkel politikája hosszú távon árt Németországnak, s közölte, ha Merkel nem hajlandó a migránskérdésben stratégiát váltani, akkor elképzelhető, hogy jövőre, az országos választáson a CSU külön indul. A biztonságpolitikai szakértő úgy véli, ebben az esetben nem biztos a koalíció, és Németországban kaotikus lesz a helyzet. Érdekes lehet számodra: A terror árnyékában: hamar felejtenek a turisták megosztás “Nem volt kegyelem” – megszólalt Kiss László áldozata megosztás Záporok, zivatarok váltják a napsütést megosztás Seehofer már bejelentette, hogy nem akar többet bajor miniszterelnök lenni, ő fog indulni az országos választásokon az egyes számú listán. Baden-Württembergben mindig a CDU nyert, a néhány héttel ezelőtti választásokon azonban a zöldek szerepeltek jobban. A tartományban először alakult olyan kormány, amelyben a CDU kisebbségbe került. Nógrádi György hangsúlyozta: ez mutatja, hogy Merkel mennyire meggyengült, a CDU-t pedig a migránskérdés veri szét.

Ezt jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 vasárnap reggeli műsorában.

Az Európai Unió eddig 170 millió eurót utalt át Törökországnak, június végéig ez az összeg a tervek szerint egymilliárd euróra emelkedik – hívta fel a figyelmet Nógrádi György, aki úgy véli, Recep Tayyip Erdogan elnök mindaddig, amíg pénzt kap az Uniótól, nem fogja felrúgni a márciusban létrejött migrációs megállapodást.

A biztonságpolitikai szakértő elgondolkodtatónak nevezte Erdogan azon kijelentését, hogy a török belpolitikáról ő dönt, ahogyan azt is, hogy hagyta lemondani a miniszterelnökét. A cél, hogy egyszemélyi államfői hatalom alakuljon ki, s Erdogan ezt a nép érdekével magyarázza. „Amellett, hogy hazudik, még demagóg is”, fejtette ki véleményét Nógrádi György az M1 aktuális csatornán.

Erdogan közölte azt is, hogy nem hajlandó teljesíteni az Európai Unió 72 feltételét. Már a biometrikus útlevelek gyártását is elkezdték, amelyekkel be lehet utazni az Unióba. A biztonságpolitikai szakértő szerint irritáló, amennyire a török elnök lekezeli Európát.

Elkezdett szakadozni a CDU-CSU évtizedes szövetsége

Németország támogatta leginkább, hogy Törökország megegyezzen az Unióval, és visszatartsa a migránsok egy részét. Németországban azonban jövőre szövetségi választások lesznek. A bajor testvérpárt évtizedeken át kormányzott együtt a CDU-val, most azonban megüzente, ez nem biztos, hogy jövőre is így lesz. Ezzel kapcsolatban Nógrádi György azt mondta: Bajorországban a CSU szinte mindig abszolút többséget kapott a tartományi választásokon.

Horst Seehofer azonban úgy érzi, Angela Merkel politikája hosszú távon árt Németországnak, s közölte, ha Merkel nem hajlandó a migránskérdésben stratégiát váltani, akkor elképzelhető, hogy jövőre, az országos választáson a CSU külön indul. A biztonságpolitikai szakértő úgy véli, ebben az esetben nem biztos a koalíció, és Németországban kaotikus lesz a helyzet.

Seehofer már bejelentette, hogy nem akar többet bajor miniszterelnök lenni, ő fog indulni az országos választásokon az egyes számú listán.

Baden-Württembergben mindig a CDU nyert, a néhány héttel ezelőtti választásokon azonban a zöldek szerepeltek jobban. A tartományban először alakult olyan kormány, amelyben a CDU kisebbségbe került. Nógrádi György hangsúlyozta: ez mutatja, hogy Merkel mennyire meggyengült, a CDU-t pedig a migránskérdés veri szét.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »