Nógrádi: borult a bili Brüsszelben

A törökök erre a csúcsra rendkívüli módon felkészültek – jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő egyetemi tanár az M1 Ma reggel című műsorában.

A mostani csúcsra Ahmet Davutoglu török miniszterelnök kész tervvel jött el. Ennek egyik pontja, hogy kér 3 helyett 6 milliárd eurót évente azért, hogy gondoskodik a migránsokról. Engedélyezi, hogy a NATO-flotta török vizekre is menjen. Emellett visszafogadja az illegálisan Európa bejött migránsokat, cserébe ugyanilyen számú Törökországban tartózkodó szíriai migráns befogadását kéri. Utóbbi volt az a pont, amelynél „borult a bili” Brüsszelben – mondta Nógrádi.

Jó pár európai ország erre azt mondta, hogy a török javaslatból nem kérünk. Angela Merkel német kancellár és az uniós csúcsvetők pedig azt javasolták, tíz nap múlva tárgyaljanak újra erről, addigra a részleteket kidolgozzák. Itt azonban stratégiai vitáról van szó. (…) El lehet mondani, hogy a német pozíciókat nem tudták keresztülvinni – hangoztatta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Werner Faymann osztrák kancellár, aki egy éve a fő ellenséget még Magyarországban látta, az EU-török csúcs után azt mondta, létrejött egy kiváló magyar-szlovén-osztrák-horvát együttműködés, és le fogják zárni a balkáni útvonalat, mert több illegális migráns nem kell.

Leszögezte: a magyar elvi álláspontot ma jó pár európai ország támogatja. Nem óhajt Magyarország vétót, de a Törökországból vagy bárhonnan repülővel behozott migránsokból egy darabot sem kér.

Hangsúlyozta: egyre több európai ország érzi úgy, hogy a török ajánlat számára nem előnyös, nem kötelező és nem elfogadható.

Nógrádi György beszélt arról is: meg kell akadályozni, hogy 30 ezer ember kiválóan éljen az embercsempészetből. Erről egyetértés volt a csúcson, az alapvető baj azonban az, hogy az embercsempészbandákat másfél éve szét lehetett volna verni, ha lett volna politikai akarat.

Az embercsempészek évi 15 milliárd eurót keresnek a migránsokon, a másik 15 milliárdot pedig a kábítószer-csempészeten. Nyilvánvaló, hogy megpróbálnak új utakat keresni, az európai rendőrség, a titkosszolgálatok, de főleg a politika feladata az, hogy ebben megakadályozza őket. Óriási felelőssége van a török kormánynak is, mert eddig Törökországban ezek a bandák gyakorlatilag azt csináltak, amit akartak – fejtette ki.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »