Nógrádi: az orlandói mészárlás jó pr az IÁ-nak

Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb tömegvérengzése történt egy orlandói melegbárban vasárnapra virradóra: ötvenen meghaltak, ötvenhárom ember pedig megsérült. Az elkövető Omar Szaddiki Mateen, egy 29 éves afgán származású floridai lakos volt. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint, amíg több tízmillió amerikai törvényesen tarthat otthon fegyvert, addig az ilyen merényleteket nem lehet kivédeni.

Vasárnap délután az Iszlám Állam jelentkezett az 50 áldozatot követelő támadás elkövetőjeként. Nógrádi György szerint nem véletlen, hogy a terrorszervezet magára vállalta a merényletet. Egyrészt a támadó szimpatizált a szélsőségesekkel, másrészt az IÁ is fellép a homoszexuálisok ellen saját területén, harmadrészt pedig ez egy jó pr számára.

A biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában emlékeztetett: a merénylő egy afgán származású fiatalember volt, aki már Amerikában született, de nem tudott integrálódni. „Amíg több tízmillió amerikai állampolgárnak törvényesen lehet otthon fegyvere, addig ezeket a merényleteket nem lehet kivédeni” – tette egyértelművé.

A támadást Barack Obama elnök és Hillary Clinton, a Demokrata Párt elnökjelölt-aspiránsra is elítélte. Donald Trump várható republikánus elnökjelölt viszont a demokratákat tette felelőssé az akcióért, és kijelentette: ha elnök lenne, egyetlen muszlim sem léphetne be Amerikába. Ebből következik, hogy bármilyen „nagy dolog” is történik a novemberi voksolásig, annak választási tétje is lesz – mutatott rá Nógrádi György.

A helyzet tragikus

A szakértő a műsorban beszélt az európai migrációs helyzetről is. Kiemelte, hogy idén eddig 30 százalékkal több bevándorló érkezett a kontinensre, mint tavaly, így „a helyzet tragikus”.

Hozzáfűzte azt is: az elmúlt napokban az osztrák szervek közzétették, hogy a köztörvényes bűncselekmények 50 százalékát bevándorlók követik el Ausztriában. Nem véletlen, hogy az osztrákok javasolták, hogy ha kell, lezárják a Brenner-hágót.

Sebastian Kurz külügyminiszter azt is szorgalmazta, hogy az Európai Unió 28 tagállama állítson fel egy közös hadtestet, hisz a migránsokat 99 százalékban embercsempészek hozzák be az EU-ba, és Európa nem függhet a török politika jóindulatától sem – húzta alá.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »