Nógrádi a kuruc magyarokat figyelmezteti az EB-vel kapcsolatban

Nógrádi a kuruc magyarokat figyelmezteti az EB-vel kapcsolatban

Biztonsági okokból jelentkezzenek be a franciaországi labdarúgó Eb-re kiutazó magyarok a kinti nagykövetségen – tanácsolja Nógrádi György biztonsági szakértő. Felhívta a figyelmet, hogy az eseményre másfél millió turistát várnak, ám minden helyet, ahol a kirándulók megfordulhatnak, nem lehet megvédeni az esetleges terrorista támadásoktól.

Pánik volt Cannes-ban Fotó: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Rendkívüli mértékben őrzik a francia tengerpartot a hatóságok, de ha feltűnik egy csónak az Iszlám Állam harcosaira emlékeztető utasokkal, tökéletes a pánik. Ez rendkívül rossz jel, azt mutatja, hogy a lakosságot nem lehet felkészíteni  éles helyzetre – mondta a Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. Az elemző annak kapcsán nyilatkozott, hogy Cannes-ban terroristának nézett filmesek keltettek pánikot, akik fekete egyenruhában, fekete zászló alatt gumicsónakon száguldottak a part felé.

Nógrádi György arról is beszélt, hogy Manchesterben egy pokolgépnek vélt gyanús, ám mint utólag kiderült, ártalmatlan csomagot találtak, ami miatt elmaradt a Manchester United-Bournemouth mérkőzés az angol labdarúgó-bajnokság vasárnapi, utolsó fordulójában. Az elemző szerint ilyen tévedésért fejeknek kellene hullani. „Ennyire ostoba egy rendőrfőnök nem lehet” – fogalmazott.

Az esetek kapcsán a lényeg az, hogy nincs tökéletes biztonság, és Franciaország rendezőként így készül a labdarúgó Európa-bajnokságra, ahová körülbelül másfél millió turistát várnak. Nyilván a franciák mindent meg fognak tenni a biztonságért, de ennyi ember védelme lehetetlen. A francia vezető politikusok is azt mondták, nincs tökéletes védelem – tette hozzá a szakértő.

Nógrádi György szerint valószínű, hogy a terroristák nem a legjobban védett területeken követnének el merényletet, hanem kevésbé felügyelt helyszíneken, külsőbb kerületben, bevásárlóközpontban, moziban, színházban. Ennyi helyet védeni lehetetlen, akárcsak Franciaország rendkívül hosszú határait – fogalmazott. A szakértő felhívta a figyelmet, hogy az Eb után ráadásul jön a Tour de France biciklis verseny, amelynek több száz kilométeres szakaszát szintén nagyon nehéz védeni.

Az elemző megjegyezte, látatlanban azt mondja, a kiutazó magyarok rendkívül nagy százaléka nem fogja magát regisztráltatni, mert ez következik az egész eddig magyar történelemből. A délszláv háború idején a térségben tartózkodó magyarok sem indultak haza annak idején, ellentétben a németekkel, akik megfogadták kormányuk kérését. A magyar egy kurucmentalitás, nem ment haza – fogalmazott

Nógrádi György szerint azonban, ha valaki kiutazik Franciaországba, legyen nála a magyar nagykövetség telefonszáma, és jelentkezzen be, közölje a nevét, érkezési és tervezett hazautazási idejét. Ez akár egy telefonnal vagy e-maillel elintézhető. Hozzátette, magyar titkosszolgálati emberek is kiutaznak, hogy vigyázzanak a kintieket. Garantált biztonság azonban nincs, nem csak Franciaországban, sehol a világon – hangsúlyozta.

 

Híradó.hu / Ma Reggel / M1

The post Nógrádi a kuruc magyarokat figyelmezteti az EB-vel kapcsolatban appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »