Nógrád kiemelkedő személyiségeit díjazták Füleken

Nógrád kiemelkedő személyiségeit díjazták Füleken

A Csemadok Füleki Alapszervezete január 24-én ünnepelte a magyar kultúra napját. Az est keretében hagyományos átadták a Nógrád Közművelődéséért díjakat is.

A rendezvény nyitányaként Tankina Tóth Tímea, a Szlovákia Magyar Pedagógus Szövetség Losonci Területi Választmányának elnöke osztotta meg ünnepi gondolatait.

Hírdetés

“A Himnusznak nem csak a címe, de a műfaja is himnusz, s őrzi a műfaj legrégibb vonásait – azaz, az isteni hatalomhoz segítségért fohászkodó, imaszerű ének. A Himnusz megszólítottja maga az Isten, a megszólító maga a vers beszélője, a költő, aki közvetítésre vállalkozik nemzete és az Isten között. Nem a maga nevében szól tehát, hanem egy közösségében. És mi, tanárok tudjuk talán leginkább, hogy mélyebb, közösségteremtő megértés csak a nemzeti hagyományokból született nyelven lehetséges. Így válik a nyelv a kultúra hordozójává”- emelte ki. Végezetül Török Elemér, felvidéki költő verséből idézett: “Anyanyelvem, te édes-keserű, szépen zengő arany hegedű, anyánk ajkán drága ének: köszönet mindenért néked!”

Varga Lia, a Mocsáry Lajos Alapiskola pedagógua, a Rakonca Néptáncegyüttesben végzett többéves kitartó szakmai, koreográfusi munkájáért, a Galáris és a Foncsik éneklőcsoport megalakításáért és magas színvonalú művészi, irányításáért kapott kitüntetést. Eibner Róbert, a nógrádi közösségekért és közösségekben végzett kitartó munkájáért, a Csemadokban kifejtett folyamatos, áldozatkész szerepvállalásáért részesült az elismerésben. Kertész Nóra, a losonci Kármán József Alapiskola pedagógusa a népi hagyományok ápolása, különös tekintettel a gyermekfolklór terén végzett munkásságáért kapta meg a díjat. Egy Életmű- díj is gazdára talált Mázik István személyében, akit a kultúrában kifejtett sokéves közművelődési tevékenységéért, a Zsákszínház 40 éves vezetéséért, nívós, rendezői munkásságáért díjaztak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »