Nobel-díjas tudósok mentek neki a Greenpeace-nek

Több mint 100 Nobel-díjas tudós kérte a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezetet, hogy fejezze be a növények génmódosítása (GMO) elleni tiltakozást, mivel a tudomány egyetért abban, hogy az eljárás biztonságos és a társadalom javát szolgálja – hangzott el csütörtöki washingtoni sajtótájékoztatójukon.

A tudósok többek között felhívták a figyelmet a génmódosított „aranyrizsre”, melyet az A-vitamin hiányával kapcsolatos betegségek megelőzésére használnak sok fejlődő országban. A természetesen növő rizzsel ellentétben ugyanis az aranyrizs magjában béta-karotin termelődik.

„Ma már tudjuk erről a növényekről és az alkalmazott biotechnológiai eljárásról, hogy biztonságos” – mondta Richard J. Roberts Nobel-díjas angol biokémikus és molekuláris biológus, aki hozzátette: a Greenpeace befolyással lehet más szervezetekre, melyek tiltakoznak a GMO ellen.

Élelmezési gondok

A környezetvédő szervezet vezetői szerint az esemény egy reklámkampány része. Szerintük az aranyrizs szennyezheti a természetben növő rizs területeit, és megnehezíti, hogy a fejlődő országokban élők elkerülhessék a génmódosított növényeket. Úgy vélik, a világ élelmezési gondjait más eszközökkel kell megoldani.

„A valódi kérdés az, hogy miért tartanak az amerikai fővárosban sajtótájékoztatót egy héttel azelőtt, hogy a GMO-címkézés vermonti törvényéről szavazna a szenátus” – mondta Charlie Gray, a Greenpeace egyik vezető kutatója.

A Nobel-díjasok elmondták, hogy a tudomány az ő oldalukon áll, és arra szólították fel a környezetvédő szervezetet, hogy vizsgálja meg újra, milyen eredmények alapján tiltakozik a GMO ellen.

„Azt nem értem, miért fogadják el a tudományt és a tudományos eljárást, ha az a céljaikat szolgája, és miért helyezkednek szembe a tudományos nézőponttal, ha az nem esik egybe az övékkel” – érvelt Randy Schenkman Nobel-díjas orvos.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »