NNK: egyelőre nem sürgető az ötödik Covid-oltás

NNK: egyelőre nem sürgető az ötödik Covid-oltás

Az omikron specifikus vakcinát egyelőre csak azok kaphatják, akiknek nincs még meg a negyedik oltásuk.

A Nemzeti Képegészségügyi Központ (NNK) közlése szerint elsőként az egészségügyben dolgozókat oltják be az újabb, az omikron változatra kifejlesztett vakcinával, de a nepszava.hu értesülése alapján jelenleg még számukra is csak a régebbi oltóanyagok érhetők el. A hivatal azt közölte, hogy egyelőre nem sürgető egy újabb oltási kampány, és az omikron specifikus vakcinát egyelőre csak azok kaphatják, akiknek nincs még meg a negyedik oltásuk.

Hírdetés

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) emlékeztető oltással kapcsolatos ajánlása szerint az omikronra adaptált, bivalens Covid-19 elleni vakcinát elsősorban azoknak kellene beadni, akiknél valamilyen rizikótényező miatt nagy a kockázata annak, hogy a fertőzés súlyos kimenetelű lesz. Ilyenek például 60 évesnél idősebbek, immunszupprimáltak, krónikus betegek, várandósok, idősek otthonában élők, illetve az őket ápolók.

Az ajánlás szerint az omikron ellen is védő vakcina beadható három hónappal az előző adag után, de sürgették azok oltását is, akik hat hónapnál régebben kapták az utolsó Covid-19 elleni vakcinájukat. A hivatal szerint megfontolandó a Covid-19 és az influenza elleni oltási kampányok összehangolása.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »