Nizzai terror: vizsgálják a rendőrség felelősségét

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy az egy héttel ezelőtti, 84 áldozatot követelő nizzai terrortámadás miatt felkérte a rendőrség felügyeleti szervét a tengerparti városban a nemzeti ünnep estéjén elrendelt biztonsági intézkedések kivizsgálására.

A közigazgatási vizsgálat feladata megállapítani, hogy hány helyi és hány, az országos kapitánysághoz tartozó rendőr teljesített július 14-én este szolgálatot a Promenade des Anglais tengerparti sétányon, ahol a tunéziai Mohamed Lahouaiej-Bouhlel egy bérelt hűtőkocsival belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe.

„A felkérés az áldozatokat és a hozzátartozóikat megillető átláthatóság és igazság érdekében történt, ami mindig is vezérelte a kormányt a szörnyű nizzai merénylet óta” – írta a belügyminiszter, miután az ellenzék után a Libération című baloldali lap is hazugsággal vádolta meg a kormányt.

A lap helyszíni felvételekre hivatkozva csütörtöki számában azt állította, hogy a tengerparti sétányt, amely autómentes övezetté alakult július 14-én este, és ahol 30 ezren gyűltek össze a tűzijáték megtekintésére, a városvezetés egyetlen önkormányzati rendőrségi autóval zárta le, az országos rendőrség munkatársai pedig egyáltalán nem voltak jelen.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter cáfolta a lap állításait, s megismételte, hogy az országos kapitányság 64 rendőre segítette aznap a helyiek munkáját Nizzában. Manuel Valls miniszterelnök pedig a támadás másnapja óta azt hangoztatja, hogy a rendőri erők semmilyen hibát nem követtek el a helyszín biztosításakor.

Vizsgálóbizottságot akar az ellenzék

A jobboldali ellenzék napok óta parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kéri a biztonsági intézkedések kivizsgálására, Gérard Larcher, a szenátus elnöke pedig egy „független vizsgálat” elrendelését szorgalmazta.

A France2 közszolgálati televízió ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a jobboldali vezetésű Nizza belvárosába egy önkormányzati rendelet értelmében tilos 3,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsival behajtani.

A merénylő a városi térfigyelő kamerák felvételei szerint a támadás előtt július 12-én reggel hat órakor és július 13-án este 10 órakor is végighajtott a 19 tonnás bérelt hűtőkocsival a tengerparti sétányon, ahol feltehetőleg feltérképezte a helyszínt. A helyi rendőrség viszont nem állította elő szabálysértés miatt a férfit, ami arra utal, hogy a terrorfenyegetettségre hivatkozva tavasszal felszerelt több mint 1200 térfigyelő kamera által sugárzott képeket nem kísérik állandó figyelemmel a helyi rendőrök.

Csütörtökön dönt az ügyészség az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által vállalt merénylettel kapcsolatban őrizetbe vett öt gyanúsított elleni eljárás megindításáról. A négy, 22 és 40 év közötti férfit és egy nőt hétfő óta hallgatták ki a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlegén. Egyikük, egy 22 éves férfi volt annak az SMS-nek a címzettje, amelyet Mohamed Lahouaiej-Bouhlel a támadás előtt küldött, és amelyben megköszönte a pisztolyt, amelyet előző nap kapott tőle. A férfi a kihallgatásán azt mondta, hogy egy 38 éves albán állampolgártól szerezte a pisztolyt. Azóta ez utóbbit és a feleségét is őrizetbe vették.

Börtönt kapott a helyszínen talált tárgyakkal üzletelő férfi

Tíz hónapnyi börtönbüntetésre ítéltek szerdán egy francia férfit, mert a nizzai terrortámadás után a helyszínen talált tárgyakat kínálta eladásra az interneten. „Tárgyak a július 14-i mészárlásról, ár megegyezés alapján” – állt a Nizzából származó, 39 éves férfi apróhirdetésében, aki elmondása szerint a támadás után a Promenade des Anglais sétányon gyűjtötte össze az eladásra kínált tárgyakat. A három mellékelt fotón egy gyűrű, egy szemüveg és egy zászló látható, az apróhirdetésben leírtak szerint azonban további 20 tárgy van nála.

Az internetes bűntényekre specializálódott rendőrségi szakértők hétfőn fedezték fel a hirdetést. A férfit a nizzai bíróság csalás kísérlete címén ítélte el, mert olyan tárgyakat akart eladni, amelyek nem az ő tulajdonát képezik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »