Nizzai merénylet: újabb két eltűnt román állampolgár?

Nizzai merénylet: újabb két eltűnt román állampolgár?

Meg nem erősített információk szerint az eddig nyilvántartott egy személyen kívül további két román állampolgár tűnt el a csütörtök esti nizzai merénylet után.

nizzagyasz4_bGyászolók által elhelyezett virágok, amelyek holttestek helyét jelölik a dél-franciaországi Nizza tengerparti sétányán (fotó: MTI)

Az adat az áldozatokat feltüntető Facebook-oldalon tűnt fel, eszerint két, vakációját a dél-franciaországi városban töltő fiatalról van szó. A külügyminisztérium ugyanakkor nem erősítette meg az értesülést. A 84 halálos áldozatot és több mint kétszáz sebesültet követelő merényletben a hivatalos adatok szerint egy magyar és négy román állampolgár sérült meg, egy román férfit eltűntként tartanak nyilván.

Eközben hétfőn Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter azt közölte: a terrortámadás elkövetője és a terrorcsoportok, mégpedig az Iszlám Állam dzsihadista szervezet közötti kapcsolatokat a nyomozás még mindig nem állapította meg. „Az elkövetés módja teljesen az, ami az Iszlám Állam felhívásaiban szerepel” – mutatott rá a tárcavezető. Hétfő reggel hatan voltak még őrizetben az üggyel kapcsolatban, köztük az a 38 éves albán állampolgár, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő szerezte be azt a 7,65-ös kaliberű pisztolyt a merénylőnek, aki ezzel többször adott le lövéseket a kiérkező rendőrökre, mielőtt végeztek volna vele.

Amúgy kiderült, a tunéziai férfi a támadás végrehajtása előtt kétszer is felkereste a merénylet helyszínét. Mohamed Lahouaiej-Bouhlel július 12-én és 13-án is járt a július 14-i támadáshoz használt teherautóval a város tengerparti sétányán. Az ügyben meghallgatott több száz tanú közül sokan megerősítették, hogy míg a férfit korábban nem érdekelte a vallás, ez az utóbbi időben hirtelen megváltozott.

Rokonok és barátok nyilatkozataiból kiderült, hogy Lahouaiej-Bouhlel alkoholt ivott, marihuánát szívott és még disznóhúst is evett, vagyis egyáltalán nem úgy viselkedett, mint egy hívő muszlim. Tunéziában élő apja szerint a muszlim böjti hónap, a ramadán idején nem imádkozott és nem is böjtölt. Egyik testvére azt mondta róla, hogy pszichés problémái voltak, amikor 2005-ben átköltözött Franciaországba, és ezért orvosi segítséget is kért.

A Le Journal du Dimanche című vasárnapi francia lap értesülése szerint a férfi a tettét megelőző héten kivette számlájáról az összes pénzét. A merénylet előtti napon még az autóját is eladta, és közeli ismerőseinek nyíltan vallott radikalizálódásáról. A nizzai vérfürdőt megelőző napokban nagyjából 100 ezer eurót küldött illegális módon Tunéziában élő családjának – ezt a férfi bátyja fedte fel a Daily Mail című brit tömeglapnak. 

Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter hétfőn közölte: Franciaország két légicsapást hajtott végre az IÁ állásai ellen a merénylet óta.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »