Nizzai merénylet: a franciák alig 33 százaléka bízik már csak az államfőben – a többség elfogadná a szabadságjogok korlátozását

Korábban nem tapasztalt politikai hatást okozott a közvéleményben a legalább 84 áldozatot követelő nizzai terrortámadás – ezt mutatja a mészárlás másnapján készült közvélemény-kutatás.

A franciák alig 33 százaléka bízik Francois Hollande államfőben és kormányában a terrorellenes intézkedéseket illetően – derül ki az IFOP közvélemény-kutatóintézet felméréséből, amelyet hétfőn tette közzé a Le Figaro című napilap.

Az ezer nagykorú francia állampolgár megkérdezésével végzett felmérés a legalább 84 áldozatot követelő nizzai terrortámadás másnapján készült, s azt mutatja, hogy az újabb merénylet korábban nem tapasztalt politikai hatást okozott a közvéleményben.

A tavalyi január merényleteket követően a franciák 51 százaléka bízott a kormányban, s ez az arány nem változott a november 13-i iszlamista merénysorozatot követően sem.

A végrehajtó hatalomból való kiábrándulás ellenére a rendőrségben, a csendőrségben és a titkosszolgálatokban a franciák továbbra is megbíznak: a megkérdezettek 84 százaléka nyilatkozott így. Tavaly januárban és novemberben 87 százalékos volt az arány.

A franciák szerint a kormányuk nem tesz eleget

A felmérés szerint a franciák 88 százaléka úgy véli, hogy a terrorhálózatokhoz tartozók elleni bírósági ítéleteket illetően a kormány nem tesz eleget. Júniusban 83 százalék gondolta ezt. A megkérdezettek 77 százaléka a rendőrség, a csendőrség és a titkosszolgálatok rendelkezésére bocsátott jogi eszközök sem kielégítőek a terrorcselekménnyel gyanúsítható emberek megfigyelésére és előállítására.

Júniusban 73 százalékos volt az így vélekedők aránya. A franciák 69 százaléka szerint a terrorhálózatok leleplezésével foglalkozó rendőrök, csendőrök, katonák és titkosszolgálati munkatársak száma sem elégséges, júniusban még 64 százalék gondolta ezt.

A többség elfogadná a szabadságjogok korlátozását

A tragédiát követően a megkérdezettek 50 százaléka támogatja a rendkívüli állapot meghosszabbítását, de ez az arány nem változik hónapok óta. A megkérdezettek 81 százaléka pedig elfogadná, hogy korlátozzák a szabadságjogokat a nagyobb biztonság érdekében. Ez utóbbi arány viszont csökkent, ugyanis a novemberi merényletek után még a franciák 84 százaléka gondolta ezt.

Értetlenül állnak a gyorsradikalizálódás előtt a hatóságok

Pontosan még nem látják a francia hatóságok, hogy volt kapcsolatban az Iszlám Állammal a nizzai merénylő.

A múlt héten legalább 84 áldozatot követelő nizzai terrortámadás elkövetője és a terrorcsoportok, mégpedig az Iszlám Állam dzsihadista szervezet közötti kapcsolatokat a nyomozás még mindig nem állapította meg – mondta hétfőn Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter. "Az elkövetés módja teljesen az, ami az Iszlám Állam felhívásaiban szerepel" – hívta fel ugyanakkor a figyelmet a tárcavezető az RTL kereskedelmi rádiónak adott interjúban. "Nem zárható ki, hogy egy kiegyensúlyozatlan és nagyon erőszakos egyénnek volt egy olyan pillanata a gyors radikalizálódása alatt, amikor is ezt a szörnyű tettet elkövette" – tette hozzá.

A délkelet-franciaországi Nizzában csütörtök este a tunéziai Mohamed Lahouaiej-Bouhlel egy bérelt hűtőkocsival belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe, és közben lövéseket adott le a város tengerparti sétányán. A férfit a rendőrök lelőtték. A támadásban 84-en vesztették életüket, a mintegy 300 sebesültből vasárnap még mindig 18-an voltak életveszélyes állapotban. Hétfő reggel hatan voltak még őrizetben az üggyel kapcsolatban, köztük az a 38 éves albán állampolgár, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő szerezte be azt a 7,65-ös kaliberű pisztolyt a merénylőnek, aki ezzel többször rálőtt a kiérkező rendőrökre, mielőtt végeztek volna vele.

A hat gyanúsítottból hármat éjjel átszállítottak Párizsba, ahol a titkosszolgálati szervek hallgatják ki őket. Egyikük a kihallgatásán megemlítette, hogy az elkövető a közelmúltban fordult az iszlám radikalizmus felé, jóllehet a férfi korábban semmilyen érdeklődést nem mutatott a vallás iránt. Franciaországban a háromnapos gyász utolsó napján hétfő délben leáll az élet egy percre, és országszerte megszólalnak a harangok az áldozatok emlékére. Nizzában a hatóságok rendkívüli biztonsági intézkedést rendeltek el a merénylet helyszínén a megemlékezés idejére, a virágokkal borított Promenade des Anglais tengerparti sétányon.

(MTI nyomán)

Az egyik legismertebb franciaországi makitoborzóval állhatott kapcsolatban a nizzai terrorista

Párizsban is érzik, nagy a baj: a belügyminiszter rendőröknek kérte fel az állampolgárokat

A franciaországi miniszterelnök szerint további támadásokra kell számítaniuk, de együtt kell élniük a terrorizmussal

Nemzeti ünnep az egykori Franciaországban: teherautóval gázolt a tömegben egy Mohamed – 84 halott Nizzában


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »