Nincsenek veszélyben az önkormányzati fejlesztési pénzek

Nincsenek veszélyben az önkormányzati fejlesztési pénzek

Az önkormányzatoknak járó fejlesztési források továbbra is a települések rendelkezésére állnak, csupán a számla vezetője változik.

A kormány nem veszi vissza az önkormányzatoknak járó fejlesztési forrásokat, azok továbbra is a települések rendelkezésére állnak, csupán a számla vezetője változik – reagált a sajtóban megjelent hírekre a Pénzügyminisztérium. Ezzel a források felhasználása még inkább biztosítottá válik a szaktárca szerint, mivel a kincstári számláról csak az adott fejlesztési célhoz kötődő kifizetések teljesíthetőek.

Az államháztartásról szóló törvény előírja, hogy a – többek között – helyi önkormányzatok által elnyert, 100 millió forintot meghaladó összegű uniós források kifizetése csak az adott település Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára történhet.

Hírdetés

A hatályos szabályozás szerint a korábban kereskedelmi banki számlára kiutalt, még fel nem használt uniós forrásokat is be kell 2018. szeptember 30-ig utalni a település Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára, ha a megítélt támogatás összege meghaladja az ötvenmillió forintot és az adott projekt nem zárul le 2018. október 31-éig.

Az önkormányzatok mozgásterét, a számukra megítélt források felhasználási jogosultságát egyáltalán nem csökkenti a kincstári számlára történő átvezetés.

Tehát arról sincs szó, hogy a már kifizetett uniós forrásokat „visszavenné” a kormány az érintett településektől – hangsúlyozza a Pénzügyminisztérium.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »