Nincsenek kint a vízből a horvátok

Nincsenek kint a vízből a horvátok

A jobboldali kormánypárt nyerte az előre hozott választást Horvátországban, de nincs elég többségük a kormányalakításhoz: 61 helyet szereztek a 150 fős parlamentben, míg az ellenzéki szociáldemokratáknak 54 helyük lesz. A jobboldalnak így most koalíciós tárgyalásokat kell kezdenie, ami azért nehéz, mert a tíz hónappal ezelőtt megválasztott kormányuk is pont azért bukott meg, mert nem tudtak együttműködni koalíciós partnereikkel.

Nincs egyértelmű győztese az előre hozott választásnak Horvátországban. Az eddig is kormányzó jobboldali
Horvát Demokratikus Közösség nyert ugyan, de többséget nem szerzett. Így újból koalíciós tárgyalások kezdődnek, akárcsak 10 hónapja.

„Reméljük, hogy képesek lesznek gyorsan kormányt alakítani, de én nem hiszek benne. Ugyanaz a belső csatározás lesz, mint tavaly óta folyamatosan” – véli egy zágrábi nő.

A jobboldal legutóbb a liberális Most (Híd Függetlenek Listája) párttal kormányzott együtt, de a szövetség hónapokon belül felbomlott. A két párt most is tárgyal, de a liberálisok garanciát kérnek arra, hogy politikájuk bekerül a kormányprogramba.

„Pont ugyanott tartunk, mint tavaly ilyenkor. A Most bármivel tudja zsarolni a nagy pártokat, nélkülük senki nem alakíthat kormányt, és ezzel vissza is élnek” – mondta egy fővárosi nyugdíjas asszony.

A nyertes ragaszkodik az INA korrupciógyanús ügyeinek kivizsgálásához, a horvát olajcéget a Mol vásárolta meg.

„Négy alapértékre kell koncentrálnunk. Politikai stabilitás, tehát az állami intézmények stabilitása. Jogbiztonság, gazdasági reformok és keresztény szolidaritás. Ez a programunk négy alappillére, aki ezekben hajlandó velünk együttműködni, azokkal tárgyalunk” – közölte Andrej Plenkovic, a győztes párt elnöke.

Akárki alakít kormányt Horvátországban, nehéz dolga lesz. A munkanélküliség 20 százalék, és Brüsszel államigazgatási reformot vár el, amely elbocsátásokkal jár.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »