Nincs veszélyben Orosz Mihály Zoltán polgármestersége

Visszavonta az időközi önkormányzati választás kiírásáról szóló határozatát az érpataki helyi választási bizottság (hvb) csütörtökön, így december 11-én nem lesz szavazás a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen.

Az érpataki önkormányzat képviselőtestülete szeptember elején oszlatta fel magát, mert elszámolási vita volt a gyűlésben. A képviselők azt kérték, hogy a különc nemzeti öntudatáról és kirohanásairól ismert Orosz Mihály Zoltán polgármester mutassa meg a település költségvetését, hogy elfogadják a zárszámadást. Ezt végül több hónapnyi huzavona után fogadták csak el. A gondot az okozta, hogy Érpatak fizetésképtelenné vált, inkasszó van a számláján. Ráadásul a polgármester ellen júniusban indult nyomozás, miután a polgármester a rendőrség szerint gyanús körülmények között szerzett meg 50 ingatlant a településen.

A szeptemberi döntést az új választás kiírásáról viszont nem jogszerűen fogadták el. A képviselő-testület úgy határozott saját maga feloszlatásáról, hogy az ülés előtt nem fogadta el a napirendi pontokat, arról a képviselők nem szavaztak.

Mivel szabálytalan volt a döntés, a Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogerős ítéletben hatályon kívül helyezte a határozatot. Az érpataki választási bizottság a bíróság által megsemmisített képviselő-testületi határozat alapján írta ki az időközi választást, ezért ezt csütörtökön a helyi választási bizottság visszavonta. Ez ellen még három napig lehet fellebbezni.

A helyi választási bizottság korábban az időközi önkormányzati választást december 11-re írta ki. Közben megtörtént a jelöltállítás is, a polgármesteri tisztségre hárman, Szöllősiné Fitos Éva (Magyar Munkáspárt), Orosz Mihály Zoltán és Simon Barnabás (szintén független) pályáztak, míg a hat képviselői helyért 17-en indultak volna.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »