Nincs több tanári ingyenmunka, pert nyert a PDSZ

Nincs több tanári ingyenmunka, pert nyert a PDSZ

Vége az automatikus helyettesítgetésnek, ingyen túlóráknak, grátisz osztálykirándulásoknak

– reagált Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnöke a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése után amely kimondta,

a pedagógusnak elrendelhető munkavégzés – így az eseti helyettesítés – esetében is be kell tartani a Munka törvénykönyvének munkaidő-beosztásra, illetve munkaidő-nyilvántartására vonatkozó rendelkezéseit. Ez azt jelenti, hogy a munkaidő-beosztást legalább egy héttel előre kell közölni, azt az elrendelt munkavégzés előtt legfeljebb négy nappal lehet módosítani. Ha ezt a szabályt – a Mt.  97. § (5) bekezdését – a munkáltató nem tartja be, a munkavégzés munkaidő-beosztástól eltérő munkaidőnek, azaz az Mt. 107. § a) pontja alapján rendkívüli munkaidőnek minősül. A pedagógusok esetében is rendkívüli munkaidőnek számít a rendes munkaidőt, így pl. a napi 8 órát meghaladó munkavégzés, amit szintén ki kell fizetni.

Hírdetés

Munkanapokon a rendkívüli munkaidő idejére járó illetmény fölött az óradíj 50%-ának megfelelő bérpótlék jár. Ha a többletmunkavégzés pihenőnapra – szombatra – esik, akkor a munkavégzésre számított időarányos többletilletmény fölött 100%-os bérpótlék fizetendő. Ha a munkáltató szabadnapot biztosít, akkor a bérpótlékok fele jár, de a szabadnap ez esetben nem életszerű. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az eddig ki nem fizetett, a munkavégzés előtt négy napon belül elrendelt ingyenmunkáért óránként 150%-os, szombaton 200%-os többletdíjazás jár, amelyre az igényt 3 évre visszamenőleg lehet érvényesíteni.

A jogerős ítélet azt is kimondta, hogy a Pedagógiai Programban rögzített iskolán kívüli programok, például tanulmányi kirándulás esetében az adott teljes nap vonatkozásában jár a pedagógus részére a végrehajtási rendelet 33. §-a szerinti átalánydíjazás.

Az állam elképesztő pénzektől fosztotta meg a tanárokat, jogellenesen, de az ítélet csak a felperesekre vonatkozik ezért kezdjük el mindannyian összeírni az elmúlt években összehozott rengeteg túlórát

– hangsúlyozta Nagy Erzsébet a PDSZ honlapján a „Ne dolgozz ingyen!” oldalon.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »