Nincs rá bizonyíték, hogy Gauliedert meggyilkolták

Nincs rá bizonyíték, hogy Gauliedert meggyilkolták

POZSONY. Leállította a rendőrség a gyilkosság miatt indított büntetőeljárást František Gaulieder, a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom volt képviselője halálának ügyében.

„A Nyitrai Kerületi Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya leállította a gyilkosság ügyében indított büntetőeljárást. A személyi szabadság korlátozására irányuló bűncselekmény miatti eljárás viszont tovább folyik” – nyilatkozta a Pravda napilapnak Renáta Čuháková rendőrségi szóvivő.

Milan Žitný biztonsági elemző szerint a rendőrségnek a nyomozás folytatása érdekében valószínűleg nem sikerült további bizonyítékokat felkutatni. „Amennyiben gyilkosságra utaló újabb ismeretek vagy tények kerülnek felszínre, valószínűleg nem jelentett majd gondot a nyomozás újraindítása” – nyilatkozta Žitný hozzátéve, a személyi szabadság korlátozása bizonyítható.

František Gaulieder március 24-ről 25-re virradó éjszaka gyanús körülmények között vesztette életét, kora reggel Vágtornóc (Trnovec nad Váhom) közelében halálra gázolta egy gyorsvonat. Állítólag V alakban felemelt kezekkel oldalról lépett a vágányra. A volt politikust a mozdony elütötte, annak lépcsője találta el és oldalra fordította, Ján Foltán, a Gaulieder család ügyvédje szerint legalábbis ezt jelzik az arca bal oldalán látható sebek. A lépcsőre felakadt testet a szerelvény jó ideig magával vonszolta.

Gaulieder testében analgetikumokat találtak

Az egykori parlamenti képviselő tramadol hatása alatt volt, ami egy erős analegetikum, melyet általában fájdalom ellen szednek. Vényköteles gyógyszerről van szó. Nagyobb mennyiség elkábíthatja az egyént, illetőleg apátiát okozhat. A szakértő által Gaulieder testében felfedezett gyógyszerrel a volt képviselő nem élt, s háziorvosa sem írta fel neki.

Hírdetés

A tramadolt a toxikológiai, egészségügyi és gyógyszerészeti osztály szakértője mutatta ki az áldozat vizeletében. „A szakértő feladata volt, hogy a Gaulieder boncolása során vett biológiai mintákról toxikológiai-biológiai szakvéleményt készítsen” – nyilatkozta Ján Foltán, a Gaulieder család ügyvédje.

A szakértő a vizelet-, vér- és májmintákat vizsgálta meg. „A vérben semmit sem találtak. A vizeletminta pozitív volt, milliliterenként 6,97 nanogramm tramadolt mutattak ki” – magyarázta az ügyvéd. Véleménye szerint az anyag korábban az áldozat vérében is jelen kellett, hogy legyen, de milyen mennyiségben, az pillanatnyilag nem ismert.

Az ügyvéd szerint az éberségre, a koncentrációra és a gyors döntéshozatalra a gyógyszerből már egy kisebb mennyiség is kedvezőtlen hatással lehet. „A volt képviselő nyomozótiszt által korábban lefoglalt egészségügyi irataiból kiderült, hogy a nevezett soha ilyen gyógyszert nem fogyasztott, és soha elő sem írták neki” – mutatott a tényekre Foltán.

A tramadolt kábítószerként is használják

źubomír Okruhlica, a Drogfüggőségek Kezelőközpontjának (CPLDZ) igazgatója szerint az utóbbi időben elég gyakran visszaélnek a gyógyszerrel, kábítószerként használják. Hozzátette: nagyobb dózis esetén az emberek nem reagálnak környezetükre, elveszíthetik realitásérzéküket.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »