Nincs pénz támfalépítésre a forgalmas hargitai országúton

Nincs pénz támfalépítésre a forgalmas hargitai országúton

Közel négy éve, hogy láthatóan süllyedni, omlani kezdett Csíkszereda és Szentegyháza között, a 13A jelzésű országút egy szakaszán az útpadka, azóta pedig az úttest is tovább fogy. A támfalak megerősítésére, újjáépítésére lenne szükség – számol be Kovács Attila a kronika.ro-n.

A Csíkszeredából Szentegyháza irányába haladó országúton megtévesztő a helyzet: a volt Anna vendéglőt és utászházat elhagyva változatlanul láthatók a több éve kihelyezett, útjavításokra, sebességkorlátozásra figyelmeztető táblák, de annak ellenére, hogy ez omlásveszélyes szakasz, látszólag minden rendben van.

Az úttesten nincsenek akadályok, nem látszik az sem, hogy az út széle lassan, de biztosan elfogy. Erről azonban csak közelebbről megszemlélve lehet meggyőződni. A beton- és műanyag elemekből kialakított védőkorlátok ugyanis az úttesten kívül helyezkednek el, és még az úttest szélét jelző vonalon kívül is van hely. Közelről viszont látszik a korábbi és a friss vonalazás közti különbség és az is, hogy az úttest helyenként fél vagy egy méterrel keskenyebb, mint régebben – csak a vonalat húzták beljebb. Az omlás pedig egyelőre megállíthatatlannak tűnik, az egyik kanyarban, ahol legalább egy méterrel szűkült az úttest, jól látszik, hogy nagyobb kövek, betondarabok szakadtak le és gurultak le a hegyoldalon. Az úttest széle tovább haladva is jól láthatóan töredezik és süllyed.

A két kilométeres hosszúságú, problémás útszakaszon a támfalépítésre és a töltés megerősítésére már közel négy éve igényelt pénzt a brassói területi igazgatóságtól az Országos Közút- és Autópályakezelő Társaság (CNADNR) Hargita megyei kirendeltsége, amely megvalósíthatósági tanulmányt is készíttetett, de a beruházáshoz szükséges pénz kiutalásáról Bukarestben döntenek. Továbbra is erre várnak – tudtuk meg Cătălin Romanescutól, a Hargita megyei kirendeltség igazgatójától, aki egyelőre nem tudott változásról beszámolni. Hozzátette, hónapról hónapra romlik a helyzet az említett útszakaszon, az úttest szűkülése a beavatkozás hiányának a következménye – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »