„Nincs módunk kitérni a hűség elől” – január 22-én kezdődik a Tamási Áron 125 Emlékév

„Nincs módunk kitérni a hűség elől” – január 22-én kezdődik a Tamási Áron 125 Emlékév

A Magyar kultúra napján a marosvásárhelyi kultúrpalotában indul a 20. századi magyar irodalom nagy alakjának szentelt emlékév, amelyet Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára nyit majd meg.

Az emlékév indulásáról és tervezett programjairól az államtitkár, valamint Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója és A. Szabó Magda, a Tamási Áron 125 Emlékév projektvezetője tájékoztatta a sajtót.

Tamási Áron nemcsak székely magyar író volt, hanem az az ember, aki mindig hitet tett és kitartott magyarsága mellett.

A 2016-tól indított emlékévek, amelyek sorában az elsőt Márton Áron püspöknek szenteltük, mindig bővelkedtek a magyarságot összefogó eseményekben. Remélhetőleg így lesz ez most is.

Külön öröm és megtiszteltetés, hogy Kövér László az Országgyűlés elnöke vállalta a fővédnökséget az emlékévért, amelynek egyik legfontosabb célja: közelebb vinni a fiatal korosztályokhoz Tamási Áron műveit és rendíthetetlen magyarságát.

Hírdetés

A Magyarság Háza mindegyik emlékév szervezésénél arra törekedett, hogy programjai az egész magyarságot elérjék – hangsúlyozta Csibi Krisztina igazgató – hozzátéve, hogy a legsikeresebb 300 eseményével a Mátyás-év volt. Most még inkább szeretnének a diaszpórában élő magyarsághoz eljutni, nemcsak online felületeken, hanem élő programokkal.

A. Szabó Magda az emlékév projektvezetője köszönetét és örömét fejezte ki, hogy az évforduló nem csupán egy koszorú elhelyezését jelenti Farkaslakán Tamási Áron emlékművénél szeptember 20-án, hanem bizonyítani, érzékelhetővé tenni, hogy milyen lényegi dolgokat tud elmondani életről, szabadságról a mai kor számára is.

Január 22-én Marosvásárhelyen a Spektrum Színház bemutatja Tamási egyik legnagyobb művét, a Tündöklő Jeromost. Ezzel egyszerre a budapesti Nemzeti Színházban középiskolások szólaltatnak meg összeállítást az író műveiből.

A számos, eddig ismeretlen fotót válogatta és szerkesztette A. Szabó Magda; a tanulmányt Cs. Nagy Ibolya írta. És megjelent egy naptár Tamási Áron életét áttekintő fotókkal, az egyes oldalak hátlapján pedig saját, illetve róla szóló humoros írásokkal. Rövidesen megjelenik az Ábel-trilógia új kiadása egy erdélyi grafikus művész illusztrációival.

A cél az, hogy az író, a drámaíró és a tündökletes egyéniség együtt legyen jelen az emlékévben, amelynek kiemelkedő rendezvénye szeptember 20-án, születésének 125. évfordulóján lesz.

(Cservenka Judit/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »