Nincs mivel büszkélkednünk: Szlovákiában a legalacsonyabbak a bérek a Visegrádi országok közül

Nincs mivel büszkélkednünk: Szlovákiában a legalacsonyabbak a bérek a Visegrádi országok közül

Az átlagfizetések viszonylatában nem túl rózsás a helyzet Szlovákiában. Jelenleg ugyanis 1185 euró a bruttó átlagbér nálunk, ami a legalacsonyabb a Visegrádi országok közül. Ráadásul mi fizetjük ezek közül az országok közül a legmagasabb járulékokat is. A szomszédos Csehországban átszámítva 1533 euró az átlagbér, Magyarországon 1369 euró, Lengyelországban pedig 1301 euró.

A közép- és kelet-európai régióban a legmagasabb az átlagfizetés Németországban, mégpedig 4130 euró, ami majdnem négyszerese a mi átlagbérünknek. Németországot Ausztria követi e tekintetben – 3818 eurós bruttó átlagfizetéssel. De a visegrádi országokon kívül megelőz bennünket Észtország, Litvánia, Horvátország, Lettország és Románia is az átlagbérek tekintetében, derül ki a Mazars tanácsadó cég éves tanulmányából, amely Közép- és Kelet-Európa 22 országának adórendszereit hasonlítja össze.

A legkisebb bérek a régióban Koszovóban vannak, ott az átlagfizetés 400 euró, Bosznia-Hercegovinában 450 euró, Ukrajnában pedig 485.

Görögországban ezer euró felett van az átlagfizetés, a görögök átlagfizetése 3 euró híján annyi, mint a miénk: 1182 euró. Ezer eurónál kevesebbet Albániában, Bosznia Hercegovinában, Bulgáriában, Koszovóban, Moldáviában, Montenegróban, Észak-Macedóniában és Ukrajnában keresnek az emberek.

A tanulmány azt is megállapítja, hogy idén a 22 európai országban tovább csökkentették az emberek foglalkoztatásához kapcsolódó adókat és kötelező munkáltatói járulékokat.

Jóval több járulékot fizetünk a szomszédainknál

Ami a járulékok összegét illeti, ismét a legrosszabb helyezés a miénk. A 24,8 százalékos járulékokat fizető csehekhez képest a mi járulékaink lényegesen magasabbak: konkrétan elérik a 35,2 százalékos szintet. A járulékok tekintetében egyébként jelentős eltérések mutatkoznak az egyes országok között.

Hírdetés

Míg Romániában vagy Koszovóban a kötelező járulékok a bruttó bér 5 százalékát sem érik el, Lengyelországban 20,48 százalék, Csehországban 24,8% 76 330 eurós éves bruttó bérig, Szlovákiában viszont 35,2 százalékot tesznek ki.

Az áfa esetében Magyarország ugrik ki –  27 százalékkal. A második helyen a horvátok állnak a 25 százalékos áfájukkal. A közép- és kelet-európai régió legtöbb országában azonban 19-21 százalék között mozog az általános forgalmi adó mértéke. A szlovákok tehát ez esetben nem tűnnek ki a 20 százalékukkal.

A bérek azért nálunk is emelkedtek

Szlovákia tehát az átlagbérek tekintetében az összes szomszédjával szemben – kivéve Ukrajnát – alulmaradt. A szakemberek szerint ennek ellenére nálunk is emelkedik az átlagbér – némely ágazatban akár 30 százalékkal is.

A Statisztikai Hivatal adatai szerint éves összevetésben áprilisban mind a tíz vizsgált ágazatban nőtt a havi nominális átlagbér Szlovákiában.

A legjelentősebben – 29,7 százalékkal – a szállásadás területén nőtt a bruttó átlagkereset: 908 euróra. Kétszámjegyű bérnövekedést regisztráltak még a gasztronómia terén – ott 13,1%-kal 630 euróra nőttek a bérek, az építőiparban 11,9%-kal 896 euróra, a gépjárművek értékesítése és javítása területén 11,6%-kal 1229 euróra, illetve a kiskereskedelemben 11,3%-kal 944 euróra.

Ezzel szemben a legalacsonyabb bérnövekedést Szlovákiában az információs és kommunikációs szektorban érték el. Az ezen a területen dolgozók átlagbére 4 százalékkal 2276 euróra nőtt az utóbbi időben.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »