Nincs menekvés, megtelt az M0-s, a megoldásra még tíz évet várni kell

Nincs menekvés, megtelt az M0-s, a megoldásra még tíz évet várni kell

Az M200-as körgyűrű tehermentesíthetné a néhol 130 százalékos kihasználtságú M0-st, de még csak terveken létezik.

Hiába az elmúlt évek kacapitásfejlesztése, továbbra is óriási terhelésnek van kitéve az M0-s körgyűrű, amelynek déli szakaszain tavaly naponta átlagosan több mint 20 ezer tehergépkocsi koptatta az aszfaltot – derül ki a Magyar Közút 2022-es forgalomszámlálási adataiból. Minden öt gépjárműből egy kamion volt – írja a vg.hu.

Hírdetés

Ezzel az M0-s egyértelműen az ország legforgalmasabb gyorsforgalmi útszakasza lett, ráadásul a legterheltebb, déli részén, a 6-os és az 51-es főút közötti 14 kilométeres etapon a kapacitáskihasználtság 130 százalék körül alakult 2022-ben.

Az M0-s további bővítése nincs tervben, a megoldás az M8-as, valamint a korábban M81-es, de egy ideje már M200-asként emlegetett autóút megépítése lenne, ami oldaná az ország infrastruktúrájának főváros-centrikusságát. Ma lényegében a tranzitforgalomnak nem sok választása van: vagy az M0-st választja, vagy letér az M1-esről Győrnél a 81-esre Mór és Székesfehérvár irányába, ahonnan a 62-es és az 52-es főúton keresztül érheti el az M5-ös autópályát. Erre az útvonalra épülne meg az említett M200-as és M8-as, ám ez minimum tíz évbe telik.

A Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 2028-at jelölte ki a munkálatok megkezdésének lehetséges időpontjaként, ám az eredeti ütemterv szerint közben 2023-ban meg kellett volna indulnia az M1-es bővítésének. Az, hogy az M1-es csúszik, jó eséllyel hatással lehet a többi fejlesztésre, köztük az M200-asra is.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »