Nincs megegyezés Ankara és Washington között

Ankara és Washington nem tud megegyezni az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török hitszónok kiadásáról, akit a török vezetés a július 15-i katonai puccskísérlet kitervelésével vádol – mondta Binali Yildirim török miniszterelnök szombaton Ankarában újságíróknak.

Mindamellett a kormányfő úgy fogalmazott, hogy az utóbbi időben Washington álláspontjában török szempontból javulás érzékelhető. Ezzel egyebek között a Joseph Dunford amerikai vezérkari főnökkel folytatott augusztus eleji ankarai tárgyalására utalt. A kormányfő bejelentette: Joe Biden amerikai alelnök augusztus 24-én, John Kerry amerikai külügyminiszter pedig októberben látogat Törökországba.

„Gülen kiadatása az Egyesült Államokkal való kapcsolataink fejlesztésének fő eleme, ahol nincs helye alkudozásnak. Ezen áll vagy bukik Törökország Amerika-ellenessége is” – jelentette ki a miniszterelnök.

Folyamatos nyomozás

Binali Yildirim arról is beszélt, hogy az incidenst követő nyomozások keretében eddig összesen 81 ezer 494 embert függesztettek fel vagy menesztettek munkaköréből annak gyanújával, hogy kapcsolatban állnak a Gülen-hálózattal, amely a kormány szerint a jelenlegi hatalom megdöntésére törekszik. A „párhuzamos államnak” is nevezett mozgalom magja mintegy 50 ezer tagból áll, és külön kommunikációs csatornát használ – mondta a török kormányfő.

Ezzel párhuzamosan – a CNN Türk török hírtelevízió közlése szerint – az isztambuli főügyészség levelet küldött az Egyesült Államoknak, amelyben arra kérte az amerikai hatóságokat, hogy tartóztassák le Gülent.

Visszautasítja a vádakat

Gülen következetesen visszautasítja érintettségét. Pénteken nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazta a puccskísérlet kivizsgálására és kijelentette: kész hazatérni Törökországba, ha az ellene felhozott vádak akár egytizede is igaznak bizonyul, és ha bűnösnek találják, vállalja az ezért járó büntetést. Egyúttal úgy vélekedett, a török igazságszolgáltatási rendszert az ankarai kormány már ellenőrzése alá vonta.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken bejelentette, az amerikai igazságügyi minisztérium egy szakértői küldöttsége szintén látogatást tesz Törökországban augusztus 23–24-én.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »