Nincs megegyezés a pedagógus sztrájkbizottság és a kormány között

Nincs megegyezés a pedagógus sztrájkbizottság és a kormány között

Bár némi előrelépés történt, de megállapodás nem született a pedagógusok sztrájkbizottsága és a kormány hétfői tárgyalásán az április 20-ra bejelentett országos pedagógussztrájk még elégséges szolgáltatásairól – derült ki a köznevelési helyettes államtitkár és Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezete elnökének nyilatkozatából.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár (b), Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár (b2), és Pölöskei Gáborné, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke (b3), valamint Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke (j), Hajnal Gabriella, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke (j2) és Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke (j3, takarásban) az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Pedagógusok Sztrájkbizottsága képviselőinek tárgyalásán a minisztériumban 2016. április 11-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

 

Sipos Imre helyettes államtitkár azt mondta: az álláspontok annyiban közeledtek, hogy a még elégséges szolgáltatások körébe a személy és vagyonvédelem, a gyermekek felügyelete, étkeztetése tartozhat egy esetleges munkabeszüntetésnél. Kitért a kormány javaslatára is, miszerint, egy esetleges sztrájk alatt minden intézményben szükség van a még elégséges szolgáltatások biztosítására. Jelezte: a szakszervezetek ezirányú javaslatait áttekintették. Azt kérték, hogy elsősorban a szülők, diákok érdekében ne hozzanak olyan döntést, aminek nyomán a sztrájk reggelén nem tudják pontosan, hogy a gyermeküket hová vigyék.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke elmondta,  azt javasolják: az egy adott intézményben a sztrájkban résztvevők felmérése és a tanulók számának meghatározása után szülessen döntés, hogy abban az intézményben biztosítják-e a tanulók számára az elégséges szolgáltatást.

Azt szeretnék, ha ezt helyben a polgármester, illetve a tankerületi központ vezetője a sztrájk szervezőjével egyeztetné. Rámutatott: nagyon fontos kérdés, hogy ez ne jelentsen az átlagosnál nagyobb megterhelést a tanulóknak, illetve a szülőknek.  A pedagógusok sztrájkbizottsága javaslatára a kormány kedden délelőtt 10 óráig válaszol – jelezte Sipos Imre.

Galló Istvánné szólt még arról is, hogy a sztrájkbizottság négypontos követelését illetően nincs előrelépés, nem vált okafogyottá az április 20-ra hirdetett sztrájk.

A pedagógusok sztrájkbizottsága – amelynek tagja a Pedagógusok Szakszervezete, az Oktatási Vezetők Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet – április 5-én jelentette be országos pedagógussztrájk szervezését.

Követeléseiket négy pontban határozták meg: ezek közé tartozik az állami intézményfenntartó központ átszervezése, feladatainak meghatározása oly módon, hogy az biztosítsa a köznevelési intézmények szakmai, gazdasági és munkáltatói önállóságát. Az iskolában pedagógus munkakörben alkalmazottak kötelező óraszámát heti 22 órában kell meghatározni.

A sztrájkbizottság követeli, hogy a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők részesüljenek havi rendszeres, keresetükön felüli többletjuttatásban, függetlenül attól, hogy milyen intézménytípusban dolgoznak. A jövő évi költségvetés tárgyalásakor ugyanakkor mindenképpen foglalkozni kell az oktatást-nevelést segítők bérének rendezésével.

Meg kell teremteni továbbá annak feltételeit, hogy az intézményvezető minőségi munkavégzésért járó minőségi bérpótlékkal ismerhesse el az átlagon felüli munkateljesítményt.  A négy pontról szerdán folytatódnak az egyeztetések.

MTI

The post Nincs megegyezés a pedagógus sztrájkbizottság és a kormány között appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »