Nincs következménye, ha a képviselő nincs a Parlamentben

Pénzlevonás járna, de a frakcióvezetők mindenkinek igazolják a hiányzásokat.

Ugyan már két éve él olyan szabályozás, hogy a hiányzó képviselők tiszteletdíját csökkenteni kell, még egyetlen parlamenti képviselő illetményéből sem vontak le emiatt – írta kedden a Blikk. Pedig gyakorta megesik, hogy alig lézengenek az Országház alsóházi üléstermében.

A büntetlenség oka a bulvárlap szerint az, hogy a frakcióvezetők fedezik társaikat. Megkérdezték az Országgyűlés Hivatalát, amely azt válaszolta, hogy a távollétet a frakcióvezetők igazolják – azaz nincs központi nyilvántartás arról, kik ülnek egy adott napon az ülésteremben.

Pedig három okból is lehetne levonni képviselői juttatást: egyrészt a bizottsági ülések feléről való igazolatlan hiányzásért, másrészt a szavazások negyedének kihagyása esetén, harmadrészt pedig azért, ha a hiányzók miatt határozatképtelen az országgyűlés. Utóbbira nem egy szavazás alkalmával volt példa, ilyenkor több mint száz képviselő hiányozhatott, ám mindenkinek igazolhatták a frakcióvezetők az „ottnemlétet”.

A bulvárlapnak a Fidesz azt írta, hogy betegség, hivatalos külföldi út vagy halaszthatatlan választókerületi esemény miatt igazolható a hiányzás, a Jobbik ehhez a temetést is hozzáveszi. Az MSZP-től nem kaptak választ.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »