Nincs kivel vitázni…

A legrosszabbnak azt ítélem meg, hogy ma a szlovákiai politikából hiányzik a tárgyilagos vita arról, hogyan változtassuk, reformáljuk meg az országot. Ehelyett egyre gyakrabban kap teret a személyeskedés, a vádaskodás, a bulváriasodás és a politikai versengés elbutulása. Csak hogy értsük, nem a foráról beszélek, hanem a tartalomról.

 

(…) Ha ehhez hozzáadjuk a szlovák média többségének barátságtalan hozzáállását, hát nem lep meg, ha az emberek többségének a jelenlegi politika a politikusok kölcsönös vádaskodását jelenti, hogy ki a nagyobb hazudozó, csaló, tolvaj, ahelyett, hogy arról szólna a verseny, hogy kinek van jobb programja, szakmai gárdája, ki tudja jobban vezetni az országot és bebiztosítani a versenyképes gazdaság, a magasabb életszínvonal és életminőség feltételeit.

 

A legfontosobb problémának a populizmushoz és az xenofóbiához való hozzáállást tartom. Minden országban vannak politikusok, akik a populizmus és a xenofóbia útját választják, mert ez a szavazatszerzés könnyebb módja.

 

És itt látom a fő okát annak, hogy miért fordult ki önmagából a szükséges változásokról és reformokról szóló szlovákiai politikai vita. Az oka, hogy az úgynevezett standard jobbközép pártok a populizmus és a xenofóbia elleni harctól a populizmus és a xenofóbia mentén történő versengés irányába fordultak.

 

Azok a jobbközép pártok, akik Ficoval versenyeztek a populizmus terén, vagy méltatlanul mellette végezték a koalícióban, vagy kiszorultak a parlamentből, és a párt, aki Ficoval és Kotlebával versengett a xenofóbia terén, ez utóbbival kényszerült ellenzéki sorba.

 

És a tárgyilagos vita számára, hogy milyen reformokkal teremtsük meg a jobb jövő feltételeit Szlovákiában (…), nem maradt hely – ugyanis nincs kivel vitázni.

 

HNonline.sk, Ivan Mikloš: Nie je s kým debatovať


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »