Nincs kihívója Netanyahunak

Az izraeli politika legnagyobb kérdése jelenleg nem az, hogy ki nyeri meg a választást, hanem az: ki lesz Benjamin Netanjahu és pártja, a Likud koalíciós partnere? – teszi fel a kérdést a Mandineren megjelent írásában Tamir Wertzberger, az izraeli kormánypárt, a Likud nemzetközi kapcsolatokért felelős koordinátora

Ahogy közelednek a választások Izraelben, érdemes vetni egy pillantást a térképre és felmérni, ki kinek a pártját fogja, illetve hogy milyen eséllyel indulnak az egyes szereplők. Az izraeli politika legnagyobb kérdése jelenleg nem az, hogy ki nyeri meg a választást, hanem hogy ki lesz Benjamin Netanjahunak és pártjának, a Likudnak koalíciós partnere? Április 9-én nyolcmillió izraeli fog választani és eldönteni, hogy ki vezesse az országot a következő négy év során. Izraelben parlamentáris választások vannak. Minden állampolgárnak egy szavazata van, amellyel arra szavazhat, akit méltónak ítél arra, hogy őt képviselje a 120 székes izraeli parlamentben, a Kneszetben.

Hírdetés

A bejutási határ Izraelben jelenleg 3,25%, ami nagy vonalakban 27-30 000 szavazatnak felel meg. Ami érdekes az izraeli politikával kapcsolatban, az a diskurzus ideológiától való eltávolodása: ma már nem igazán arról beszélhetünk, hogy valaki progresszív vagy konzervatív, hanem az a törésvonal, hogy valaki Netanjahu-párti vagy Netanjahu-ellenes. Minden jel szerint 13 év sem volt elég, hogy a többi párt megtalálja Netanjahu legyőzésének receptjét, vagy hogy megakadályozzák ötödik kormányalakítását. A Likud, amelynek 30 széke volt az előző ciklusban, az előrejelzések szerint nem csak megőrzi eddigi helyeit, de még 34-35 széket is nyerhet áprilisban – írta Tamir Wertzberger.

Mandiner.hu


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »