Nincs határ, fékevesztetten terjed a madárinfluenza, irtás jön

Nincs határ, fékevesztetten terjed a madárinfluenza, irtás jön

Nyírbátorban egy csütörtöki jelentés után 100 ezer szárnyas életét kell kioltani. A kártalanításról és más következményekről is beszélt az InfoRádióban Bognár Lajos főállatorvos.

Újabb megyében ütötte fel a fejét a madárinfluenza, most Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében találtak fertőzött állományt.

Bognár Lajos országos főállatorvos az InfoRádióban elmondta, Nyírbátor településen állapították meg a H5N1 vírus okozta járvány kitörését.

„A vírus egy kacsaállományban jelent meg, a telepen közel 100 ezer madár van, a vírus jelenlétére az elhullások mértéke és egyéb tünetek hívták fel a figyelmet” – mondta.

A járvány miatt a hatóság elrendelte az állomány teljes felszámolását, illetve a védő és megfigyelési körzet felállítását, így az érintett területen tilos élő állatok, állati eredetű termékek szállítása, mozgatása, ez alól csak az állat-egészségügyi hatóság adhat felmentést.

Hírdetés

Ez a terület eddig vírusmentes volt az országban; hogy mit üzen a madárinfluenza megjelenése Szabolcsban, arról azt mondta:

ezért nagyon fontos a járványvédelmi intézkedések betartása, betartatása”.

Ilyen esetben a telepeknek akkor jár állami kártalanítás – folytatta Bognár Lajos -, ha betartotta a jogszabályokat, és igazolni tudja, hogy a járványvédelmi intézkedéseknek folyamatosan eleget tett, a védekezést folyamatosan fenntartotta.

„A kártalanítás forgalmi értéken történik, de 60 százalékról indul. Amennyiben igazolható, hogy az állattartó szabályosan dolgozott, akkor jár a 100 százalék” – szögezte le.

A madárinfluenza különösen aljas módon terjed, gyakorlatilag az állatok fizikai kontaktusa sem kell hozzá, elég ha egy élőhely fölött elhalad egy „pottyantó”, vírusos madár, vagy ugyanabban a vízben fürdőznek, ürítkeznek.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »