Nincs garancia a magyar nyelvű továbbképzésekre

Ismét magyar ajkú képviselők járultak hozzá egy újabb magyar jogszűkítéshez. A parlament pénteki ülésén megtörte az elnöki vétót, ezzel megszavazták a pedagógusokról szóló új törvényt.

Az egyébként is sokat kritizált jogszabály magyar szempontból is hátrányos, kikerült belőle a pedagógusok anyanyelvű továbbképzésének lehetősége. Erre a tényre mind az MKP, mind a szakma civil képviselői (pl. Comenius PI) is felhívták már korábban a figyelmet.

Innentől fogva semmi sem garantálja a mai gyakorlat folytatását, azaz, hogy a pedagógusok a szakmai fejlődésük során atesztációikat, továbbképzéseiket, szakdolgozataikat azon a nyelven végezhessék – írhassák, amilyen tanítási nyelvű iskolákban oktatnak.

Hírdetés

A Magyar Közösség Pártja felhívja a Most-Híd párt képviselőit, hogy a himnusztörvény tervezett módosításához hasonlóan módosító javaslattal élve javítsák ezt a „hibát”, és sürgősen érjék el e diszkrimináció megszüntetését. Ellenkező esetben magyar iskolákban tanító pedagógusok szakmai fejlődése, szakmai szolgáltató intézmények jövője kerül bizonytalan helyzetbe.

Továbbra is fenntartjuk, hogy

E választási ciklus elején a magyar-magyar párbeszéd során erről megegyezés született. A magyar parlamenti képviselők, a magyarokat is képviselni szándékozó kormánypárt nagy adóssága, hogy erre eddig még kísérlet sem történt.

(a szerző az MKP oktatási és kulturális alelnöke)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »