Nincs garancia a befektetésre

Nincs garancia a befektetésre

Fogyasztóvédők a nemzeti otthonteremtési közösségek veszélyeire hívták fel a figyelmet, szerintük teljes bizonyossággal nem zárható ki, hogy a tagok elveszítik a tőkéjüket. Az állami támogatástól is eleshet a tagok egy része.

Mindenki lakáshoz juthat, aki a nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) tagjává válik, az ingatlanvételhez szükséges összeg kisorsolása csak a tagok sorrendjét határozza meg, nem azt, hogy ki jut pénzhez és ki nem – ezek a kijelentések hangzanak el legtöbbet a nokkal kapcsolatban. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenki fenntartásokkal kezelje ezt a lehetőséget. Mint ismert, a nokhoz csatlakozó tagok kötelezettséget vállalnak egy meghatározott összeg befizetésére, előre meghatározott ütemben. Az új lakás vásárlásához a megtakarításon felül a hiányzó összeget a közösség kamatmentesen megelőlegezi azoknak, akiket sorsolással választanak ki a több mint tízéves futamidő alatt. Ez a recept szinte megegyezik a fogyasztói csoportok működésével, ám azok alapítását korábban már betiltották a hatóságok.

A FEOSZ tanácsa szerint mindenképpen számításba kell venni, hogy hosszú távú folyamatról van szó, legalább 10, legfeljebb 15 évig működnek e közösségek, ezért jelentős fizetési kötelezettséget rónak tagjaikra. Hangsúlyozták, a nok kizárólag új lakás vásárlására használható fel. A lakás közösségen keresztül finanszírozott szerződéses értéke 10–40 millió forint között lehet, ez egészülhet ki állami támogatással. A tagság esetén egyszeri regisztrációs és rendszeres szervezési díjat kell fizetnie a tagoknak a havi előtakarékossági összegen felül. Hozzátették, az új ingatlan vásárlására fordítható pénzösszeghez jutás időpontja előre nem számítható ki.

A kiválasztáson való részvétel egyik alapfeltétele a tagsági szerződés szerinti ingatlanérték legalább 20 százalékának megfelelő összeg befizetése. Szerintük azt is fontos tudni, hogy sem az Országos Betétbiztosítási Alap, sem a Befektetővédelmi Alap, sem más szervezet nem vállal garanciát a fogyasztók által befizetett összeg visszafizetésére. Hozzátetették, fennállhat annak a kockázata is, hogy ha a tag olyan közösségbe lép be, amelynek szervezője nem minősül megbízhatónak, és két év után sem kapja meg ezt a minősítést a felügyeletet gyakorló jegybanktól, akkor elesik az állami támogatás lehetőségétől.

Ezzel kapcsolatban a szervezőnek nincs kártérítési felelőssége. Közölték, mint minden befektetésnek, így a nok-előtakarékosságnak is vannak kockázatai. Teljes bizonyossággal nem zárható ki sem a részleges, sem a teljes tőkevesztés. Ha vita támad a szervezővel, a jogszabály megteremtette a fogyasztók számára a lehetőséget az ingyenes vitarendezéshez, mert a békéltetőtestületekhez fordulhatnak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 25.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »