Nincs élet Ficón túl

Nincs élet Ficón túl

Tényként kezeli a szlovák közvélemény, hogy a 2014-ben civil kezdeményezésként indult, párttá alakult, a szlovák kormánykoalíció egyik tagját adó Háló (Siet’) felbomlott. Leváltott pártelnökük uniós pozícióba készül, egyetlen miniszterük pedig a múlt hét végén jelentette be, hogy lemond a közlekedési tárca vezetéséről. Megindult a verseny a pártjukat vesztett szavazókért.

A mérsékelt konzervatív Hálónak hét képviselője ült a 150 tagú pozsonyi parlamentben, közülük öten ültek át a múlt héten a Bugár Béla vezette Most–Hídba, megpecsételve egyúttal a formáció sorsát. A négypárti koalíció háromra zsugorodott, e héten köt új szerződést a szociáldemokrata Irány (Smer), a jobbközép populista SNS és a Most–Híd szlovák–magyar vegyes párt. Mivel a Háló adta a közlekedésügyi minisztert, de Roman Brecely lemondott, az itt államtitkárként dolgozó Híd-képviselő, Érsek Árpád került helyzetbe, mert Bugár nyomban őt javasolta Brecely utódjának. A szétszéledő Háló tagsága joggal érzi magát becsapottnak, ugyanakkor látszik, hogy szavazói még így is értékesek, mert a jobbközép, parlamenten kívüli SDKÚ–DS párt – a szlovák jobboldal egykori vezető ereje, amely Mikulás Dzurindát és Iveta Radicovát adta egykor kormányfőnek – szívesen begyűjtené a csalódottakat. A Háló a kezdetekkor valódi alternatívaként kínálkozott Robert Fico középbalos egyeduralma ellenében, de a tavalyi választás után vezetési és stratégiai hibák miatt egyre több probléma tornyosult felettük. A végső döfést öt lázadó parlamenti képviselő, közöttük Cséfalvay Katalin alelnök adta meg, és ültek át Bugárékhoz.

Mint azt Tokár Géza felvidéki politikai elemző lapunknak elmondta, a Hálónak már akkor vége volt, amikor a kampányban általuk sugalltakkal ellentétben koalícióra léptek a Smerrel. – A választók elsősorban a jobboldal vezető alternatívájaként kezelték Procházkáékat – bár elért eredményük azt mutatja, hogy már ekkor sem hittek benne nagyon –, ráadásul egy új pártnak nincsen kemény magja, amire támaszkodhat a válságos időkben – vélte a szakértő. A jobboldali politikai vákuumra vonatkozó kérdésünkre az elemző azt mondta, Ficónak jelenleg nincs alternatívája, a parlamentben Marian Kotleba (a szélsőjobb Mi Szlovákiánk Néppárt elnöke) és Boris Kollár (a Család Vagyunk mozgalom elnöke) is vállalhatatlan szövetséges. Hiteles jobboldali párt pedig nem formálódott, pedig igény volna rá. A Hálóból kivált Miroslav Beblavy célozgatott rá ugyan, hogy kellene egy ilyen erő, és vannak is formálódó projektek (Richard Rybnicek trencséni polgármesterhez is kötnek egyet), de egyelőre nem történt semmi. – Hasonló a helyzet, mint a progresszív magyar ellenzéknél, ami az Együtt–PM csődje után nem tudott magával egyelőre mit kezdeni – vont párhuzamot a szakértő.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 25.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »