Nincs elég vasutas

Nincs elég vasutas

POZSONY. A Szlovák Államvasutak jelenleg 218 új alkalmazottat keres. Elsősorban Nyugat- és Közép-Szlovákiában mutatkozik hiány vasutasokból. A ŽSR fiatalokkal töltené fel az állományát.

A megfelelően képzett szakdolgozók hiánya már több éve foglalkoztatja a Szlovák Államvasutak (ŽSR) vezetését. A gond a tapasztalt szakemberek nyugdíjaztatásával függ össze, valamint azzal, hogy több éven át nem képezték az utódjaikat a középiskolákban.

Jelentős hiány mutatkozik forgalmistákból, zárófékezkből, vasúti szerkezetekkel foglalkozó lakatosokból, különböző villamossági szakemberekből, mozdonyvezetőkből, váltókezelőkből és pályamunkásokból, főként Nyugat- és Közép-Szlovákiában.

A ŽSR prioritásának tartja a fontos munkakörök fiatal, szakképzett munkaerővel történő feltöltését. Úgy vélik ugyanis, csak így szerezhetik vissza ugyanis a vasutak hajdani erős pozícióját és jó nevét. Ez együtt jár a megfelelő munkafeltételek és bérek bebiztosításával. „A rendszerszintű változásokat idén indítottuk be, miközben az ügyvitelt és az említett folyamatokat is optimalizáltuk” – mondta el a Szlovák Államvasutak vezérigazgatója, Martin Erdössy.

Hírdetés

A ŽSR 2017-ben 763 alkalmazottat vett fel, közülük 715-en az üzemeltetésbe kapcsolódnak be, illetve 46 végzős speciális abszolvensi programban vehet részt.

Tavaly 912 alkalmazott távozott a vállalattól. Közülük 307-en nyugdíjba (169-en öregségibe, 115-en korkedvezményesbe, 23-an pedig rokkantságiba) mentek, illetve 101, főként adminisztratív alkalmazott szervezési okokból távozott. A ŽSR dolgozóinak átlagbére 2017-ben 962,43 euró volt.

A Szlovák Államvasutak aktívan bekapcsolódik a közép- és főiskolákon folyó duális oktatásba és az ösztöndíj-programba. Tavaly 102 kérvény érkezett a duális képzés kapcsán. A kérvények elbírálása után a munkáltatók 70 igazolást adtak ki a duális rendszerbe történő tényleges belépésről, aminek feltétele az egészségügyi vizsgálat és a pszichológussal folytatandó beszélgetés sikeres abszolválása. A rostán sikeresen 30 jelentkező esett át, akikkel tanulmányi szerződést kötött a Szlovák Államvasutak. Jelenleg a duális rendszeren belül a ŽSR 60 diákot oktat 5 hazai partneri szakközépiskolában.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »