Nincs elég férőhely, az ötéves gyerekek kiszorítják az óvodákból a fiatalabbakat

Nincs elég férőhely, az ötéves gyerekek kiszorítják az óvodákból a fiatalabbakat

Elemezni kell az óvodák teljes hálózatát – mondta Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter a TASR hírügynökségnek adott interjújában.

A miniszter megjegyezte, hogy a tavaly a parlament elé terjesztett törvénytervezetet nem készítették elő megfelelően.

„Régóta kritizálom ezt a jogszabálytervezetet. Úgy vélem, a határidőt nem lehet betartani, mert az önkormányzatoknak nincs idejük vagy pénzük az óvodákat megfelelően felkészíteni” – mondta Gröhling.

Hírdetés

„Kapcsolatban vagyunk az összes óvoda fenntartójával, meglátjuk, el kell-e halasztanunk az eredetileg kitűzött határidőt” – mondta a miniszter.

Már a kötelező óvodai nevelést szabályozó törvény elfogadása után beszéltek arról, hogy az ötéves gyerekek kiszorítják az óvodákból a fiatalabbakat.

Gröhling rámutatott, hogy az oktatási és a munkaügyi minisztérium azonnal reagált a jelenlegi helyzetre, és csökkentették az óvodai alkalmazottak fizetését.

„90 millió eurót különítettünk el, amiből a fenntartók kérésére kompenzálhatjuk az ebben a három hónapban keletkezett kiesést. A fenntartók utalják át a pénzt az iskolai kluboknak, az étkezdéknek, a szabadidőközpontoknak és a többi oktatási intézménynek is” – mondta a miniszter. Hozzátette, az iskola előtti óvodai nevelést nagyon fontosnak tartja.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »