Nincs csend a lehallgatások ügyében

Továbbra sem csitulnak a viták annak kapcsán, milyen szerv jogosult lehallgatásokat folytatni a bűnügyi nyomozások során, miután az alkotmánybíróság úgy döntött: ez nem a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) hatásköre, mivel nem nyomozó szerv, ezért csupán az ügyészségek és a nekik alárendelt rendőri szervek végezhetnek lehallgatási tevékenységet.

Tariceanu-Parlament_bCălin Popescu-Tăriceanu

A helyzet rendezését célzó sürgősségi kormányrendelet hétfőn került a parlament illetékes szakbizottságai elé, elfogadása azonban nem tűnik egyértelműnek, mivel akadnak olyan politikusok, akik alkotmányellenesnek tartják.

Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke a Gândul hírportál szerint leszögezte: a rendeletet el kell utasítani, és külön törvényt kell alkotni a megfigyelésekről. „Az alkotmány előírásai egyértelműek: az alapvető szabadságjogokat érintő törvények nem módosíthatók sürgősségi kormányrendelettel” – mutatott rá a politikus, aki 2004 és 2008 között – még a liberális párt elnökeként – az ország miniszterelnöke volt.

Szerinte létre kellene hozni egy független hatóságot a lehallgatások végzésére, és rögzíteni kellene, hogy a SRI csak a terrorizmussal és szervezett bűnözéssel kapcsolatos ügyekben nyomozhat. Emlékeztetett: kormányfői mandátuma idején beterjesztettek a parlamentben egy erre vonatkozó tervezetet, amely azonban elakadt a törvényhozásban.

A politikus ostorozta a hírszerzést, amely – mint rámutatott – akárcsak ma, akkor is nagyobb hatalmat akart magának. Tăriceanu szerint ugyanakkor szükséges a civil ellenőrzés megőrzése a hírszerzés fölött, ellenkező esetben túlkapások és visszaélések történnek. A vita kapcsán fölmerült, hogy a parlament kikérné az alkotmánybíróság álláspontját a rendelet alkotmányosságáról.

Hétfőn egyébként kiderült: a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) ügyei közül összesen 25 esetben kérték a lehallgatásból származó bizonyítékok semmisnek tekintését.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »