Nincs bizonyíték FBI-ügynökre a Trump-kampányban

Nincs bizonyíték rá, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynöke épült volna be a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány idején Donald Trump kampánycsapatába – olvasható demokrata párti törvényhozók csütörtöki közleményében.

A dokumentumot Chuck Schumer, a demokraták szenátusi és Nancy Pelosi, a képviselőházi frakció vezetője, valamint Adam Schiff, a hírszerzési bizottság demokrata párti tagja tette közzé.

A közleményben leszögezik: azt követően jutottak erre a megállapításra, hogy az igazságügyi minisztériumban szigorúan bizalmas tájékoztatást kaptak a Szövetségi Nyomozó Iroda és a hírszerzés munkatársaitól a 2016-os amerikai választási folyamatba történt állítólagos orosz beavatkozásra vonatkozó FBI-vizsgálatról.

Az igazságügyi minisztériumban megtartott bizalmas tájékoztatón a Republikánus Párt vezető törvényhozói is részt vettek: Paul Ryan házelnök, Devin Nunes, a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke és Trey Gowdy, a képviselőház felügyeleti bizottságának vezetője.  A minisztériumban lezajlott tájékoztatóról konkrétumok nem kerültek nyilvánosságra. A Fehér Ház szóvivője, Sarah Huckabee Sanders közölte: John Kelly, a Fehér Ház kabinetfőnöke és Emmet Flood, Donald Trump elnök jogászcsapatának egyik tagja a tájékoztató előtt néhány észrevételt tett a jelenlévőknek, de a bizalmas eszmecserén már egyikük sem volt jelen.

Hírdetés

Sajtójelentések szerint csütörtök délután sor került egy második tájékoztatóra is.

Donald Trump elnök az amerikai sajtóban megjelent információkra hivatkozva felháborodásának adott hangot, hogy az FBI informátort épített be 2016-ban a kampánycsapatába, miután bizonyítékokat vélt találni arra, hogy egyes munkatársak gyanús kapcsolatokat tartanak fenn orosz tisztségviselőkkel. Az erről szóló első információkat a The New York Times című lap hozta nyilvánosságra a múlt hét végén. Több lapban megjelent a beépített ügynök neve is.   

 

Az amerikai elnökválasztási kampányba történt vélt orosz beavatkozás ügyében több vizsgálat is folyik: az igazságügyi minisztérium felügyelete alá tartozó FBI és a képviselőház hírszerzési bizottsága mellett a Robert Mueller vezette különleges bizottság is ezzel foglalkozik. Donald Trump “boszorkányüldözésnek” minősíti a vizsgálatokat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »