Nincs benne önálló érték!

A MAVIR által, 2020. március 4-én publikált tanulmányában.

A MAVIR honlapján olvasható tanulmány többféle szcenáriót is vizsgál, optimista és „erőműhiányos” helyzettel is számol; emellett felhívja a figyelmet arra, hogy nagyobb figyelmet kell szentelni az energiahatékonyságra. A rendszerirányító elemzése összességében azt támasztja alá, hogy az új paksi blokkok létesítésén túl további, más erőművek építésére is szükség lesz.

A MAVIR–nak nem állnak a rendelkezésére, hazánk biztonságos villamos energiával való ellátása előrelátásához szükséges adatok.

Egyrészt a Magyar Villamos Művek Tröszt szolgálati használatra készült „Statisztikai Évkönyv”, másrészt Tröszt központban felhalmozódott szakmai értés. Ez természetesen nem azonos azzal véleménnyel, hogy a piaci körülmények között a MAVIR nem tenné jól a dolgát! Fontos lenne annak tudatosítása a döntéshozóval, hogy villany nem piaci termék!

Mindkét forrást, 1992-ben a TRÖSZT központból Járosi Márton kisöpörte.

A rendszerváltás előtt az MVMT felelős volt hazánk biztonságos villamos energiával való ellátásáért, a távlati tervezés projektek alapján történt.

Most a piac a felelős hazánk biztonságos villamos energia ellátásáért a MAVIR által a döntéshozók asztalára helyezett szcenáriókkal követi napjainkban, a tudományos körökben vitás kérdések tárgyalásán meghonosodott módszert. A tudományos körökben a szenvtelenség, a higgadtság, a problémák abszolút érdektelenséggel való tárgyalása a divat.

Mindig fontos, hogy milyen kérdésre adunk választ a döntéshozónak, meghatározó módon az Országgyűlés Gazdasági bizottság képviselőinek, sőt Fenntartható Fejlődés bizottság képviselőinek is.

Egy ideálisan feltett kérdésre röviden lehet válaszolni: „igen” vagy „nem”.

Hírdetés

„Magyarország biztonságos villamos energia ellátása nem tárgyalható mérnöki szempontból racionálisan (megvalósíthatóság, optimálás), amíg nem tisztázódik: (Forrás: Dr. Petz Ernő)

a. Közös klíma- és energiapolitikát követünk-e, vagy

b. Autonóm, racionális és minden tekintetben (megvalósíthatóság, biztonság, gazdaságosság, környezetvédelem) optimalizált ellátásra törekvő energiapolitikát kívánunk folytatni.

Azaz elfogadjuk-e, hogy az antropogén CO2-kibocsátás okozza a hőmérsékletváltozást (klímaváltozást), és a klímavédelem jegyében (akár szélsőségesen) dekarbonizáljuk az energiatermelést (villamos, hő és hajtóanyagok területén), amivel gyakorlatilag megsemmisül a racionális energiaellátás. Ez a klímahívő felfogás.

Vagy tudományos megalapozottsággal tudjuk (és nem hisszük), hogy a CO2-kibocsátás nem okoz, és nem okozhat klímaváltozást, és ennek megfelelően a klímarealista energiapolitika hívei vagyunk. És törekvésünk, hogy az energiapolitikát felszabadítsuk a klímapolitika fojtogató diktatúrája alól.”

A 40/2008. (IV17.) OGY szerint biztosítani kell a magyar energiapolitika és a klímapolitika közötti összhangot.

Országgyűlési határozat nem jogforrás, hanem kötelező passzus az egymást váltó kormányokra nézne.

A határozat ötödik pontjában, áttételesen benne van Petz Ernő felvetése:

5. Biztosítani kell a magyar energiapolitika és klímapolitika közötti összhangot. Az üvegházhatású gázkibocsátások csökkentésére vonatkozó vállalások során figyelembe kell venni azoknak a magyar gazdaságra gyakorolt energia-ellátásbiztonsági, gazdasági és versenyképességi hatásait.

Lévai András professzor javaslata:

http://energiaakademia.lapunk.hu/tarhely/energiaakademia/dokumentumok/201408/ujraolvasas13_nesi_letrehozasa.pdf


Forrás:realzoldek.hu
Tovább a cikkre »