Niki Lauda "szent meggyőződéssel mondott mindig mindent, és annak az ellenkezőjét is"

Niki Lauda "szent meggyőződéssel mondott mindig mindent, és annak az ellenkezőjét is"

Vámosi Péter szakíró a 70 évesen, veseelégtelenségben elhunyt Niki Laudára emlékezett az InfoRádióban.

Niki Lauda abszolút mértékben különleges figurája volt a Forma-1-nek – fogalmazott az InfoRádióban Vámosi Péter, a Racingline.hu szakportál főszerkesztője.

“Gyakorlatilag mondhatom azt, hogy továbbvitte a Jackie Stewart által alapított iskolát; Stewart volt az elődje a laudai gondolkodásnak, aki aztán a tökélyre fejlesztette azt. Abszolút a biztonsági határon belül versenyzett, és verseny közben is folyamatosan azon járt az esze, hogy mennyi pontot kell szereznie ahhoz egy-egy futamon, hogy év végén világbajnok legyen” – mondta Vámosi Péter.

Közismert – akár a 2013-as, Hajsza a győzelemért (Rush) című filmből is -, hogy

Hírdetés

micsoda baleset érte őt a versenypályán, majd még pár évet eltöltött a Forma-1-ben, visszavonult, megalapította saját légitársaságát, aztán mégis, már sikeres üzletemberként visszaült a versenyautóba, és minden idők legkisebb különbségével, fél ponttal világbajnok lett 1984-ben Alain Prost előtt.

Prost később Lauda “iskoláját” vitte tovább, és ő lett a “Professzor”.

Amikor Lauda 1985-ben szögre akasztotta a sisakot, nem távolodott el a sportágtól, szakkommentátorként dolgozott, és – mint arra Vámosi Péter rámutatott – mindig tudott valami nagyon különlegeset hozzátenni a német és az osztrák közvetítésekhez.

“Persze olyan is volt, hogy szent meggyőződéssel jelentett ki mindig mindent, aztán esetenként másfél órával később ugyanígy mondta annak az ellenkezőjét.

Ennek a klasszikus példája Damon Hill emlékezetes eltűnése, amikor ő bemondta a közvetítésbe, hogy ha Hill ebből a pozícióból dobogóra ér, akkor megeszi a legendássá vált piros sapkáját. Hill végül dobogóra ért, mire Lauda megemelte a kalapját” – emlékezett vissza a szakíró.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »