Nigerben vágnák el afrikai menekülthullám útját

Nigerbe látogatott a francia és a német külügyminiszter kedden, és további segítséget helyeztek kilátásba a nyugat-afrikai országnak, amely az Európába irányuló afrikai menekülthullám egyik legfontosabb tranzitországa.

Jean-Marc Ayrault és Frank-Walter Steinmeier a nigeri fővárosban, Niameyben tett látogatásuk alkalmával a migrációt kiváltó okok elleni küzdelemre szólítottak fel.

A 2011 óta hivatalban lévő Mahamadou Issoufou nigeri elnökkel való találkozót követően Steinmeier elmondta: fontos, hogy a Niger által hozott intézkedéseket Európa is támogassa. Ehhez viszont elengedhetetlen a térség biztonsági helyzetének javítása – tette hozzá a német külügyi tárca vezetője.

A volt francia gyarmat az Európába irányuló afrikai menekülthullám egyik legfontosabb tranzitországa. Tavaly több mint 100 ezren keltek át Nigeren, hogy tovább menve elérhessék a Földközi-tenger partvidékét. Becslések szerint az idén 120 ezren vállalkoznak majd erre az útra. Csak április egyik hetében 10 ezren tették meg az utat.

Tavaly az Európai Unió 75 millió euróval járult hozzá a menekülést kiváltó okok elleni küzdelemhez.

Az embercsempészet egyik fellegvárának számító közép-nigeri Agadez városában központot akarnak létrehozni, amelynek feladatai közé fog tartozni, hogy figyelmeztesse a migránsokat az Európába vezető veszélyes útra.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »