NGM: fenntartható pályán a magyar gazdaság

NGM: fenntartható pályán a magyar gazdaság

Idén 4,1 százalékra, 2018-ban pedig 4,3 százalékra gyorsulhat a magyar gazdaság növekedése a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2017-2021-es időszakra vonatkozó makrogazdasági és költségvetési prognózisa szerint.

A magyar gazdaság a következő években is kiegyensúlyozott és fenntartható pályán, dinamikusan bővül majd, stabil költségvetés, folyamatosan csökkenő államadósság és magas foglalkoztatottság mellett – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2017-2021-es időszakra vonatkozó makrogazdasági és költségvetési prognózisában.

A gazdasági növekedés széles bázison nyugszik, szinte minden szektor hozzájárul a kedvező teljesítményhez a gazdasági tárca elemzése szerint. Az idén a növekedés egyik fő hajtóerejét a beruházások képezik, köszönhetően a lakásépítéseket ösztönző Otthonteremtési Programnak, az uniós forrásfelhasználás fokozatos felfutásának, valamint a nagyvállalatok további kapacitásbővítésének. Ez utóbbira ösztönzően hatott a hatéves bér- és adómegállapodás keretei között 2017-től 9 százalékra csökkentett, az Európai Unióban legalacsonyabbnak számító társasági adókulcs is – írja az NGM közleményében.

A foglalkoztatás bővülésével és a bérek dinamikus emelkedésével párhuzamosan a fogyasztás is számottevően hozzájárul a növekedéshez a szaktárca szerint. A termelési oldalon a legnagyobb mértékben – többek között az élénk belső keresletnek, turizmusnak, ingatlanpiacnak köszönhetően – a piaci szolgáltatások támogatják a növekedést.

Hírdetés

Az építőipar kiugró növekedése nagyrészt a fellendülő lakásépítések, valamint az uniós társfinanszírozásból megvalósuló infrastruktúra-fejlesztések együttes eredménye, miközben az ipari termelés gyorsuló növekedési ütemének hátterében többek között a közelmúltban végrehajtott kapacitásbővítések állnak.

A növekedéshez jelentősen hozzájárul, hogy a versenyszféra erőteljes munkaerő-keresletének köszönhetően újabb rekordokat ért el a munkaerőpiac. A legfrissebb adatok szerint több mint 4,4 millióan dolgoznak Magyarországon, amire eddig még nem volt példa, miközben a munkanélküliségi ráta sem állt még a jelenlegi 4 százaléknál kedvezőbb szinten.

A növekedés fenntarthatóságát mutatja, hogy a dinamikus bővüléssel párhuzamosan az infláció mérsékelt maradt, valamint a pénzügyi egyensúlyi folyamatok is kedvezőek. Az államháztartás gazdálkodása kiegyensúlyozott, az államadósság is évről-évre csökkenő pályán halad.

Szintén kedvező a szaktárca prognózisa alapján, hogy az állam finanszírozását tekintve a külföldiek szerepe, valamint ezzel párhuzamosan a devizaaránya is jelentősen mérséklődik. A tartósan fegyelmezett költségvetési politikának és a gazdasági teljesítmény további erősödésének köszönhetően tovább javult Magyarország piaci megítélése. Ezt tükrözi egyrészt az országkockázati felár folytatódó mérséklődése, másrészt, hogy a három nagy hitelminősítő közül kettő már pozitívra változtatta Magyarország minősítési kilátását.

A várható konjunktúrafolyamatokat tekintve 2017-ben 4,1 százalékra, 2018-ban pedig 4,3 százalékra gyorsulhat a magyar gazdaság növekedése. A kormány 2017-re és az azt követő évekre vonatkozó növekedési előrejelzése már egy éve változatlan, mivel a beérkező adatok eddig visszaigazolták, hogy a 2016 decemberében prognosztizált növekedési pályán halad a magyar gazdaság – állapítja meg az NGM. A költségvetést a kormány úgy állította fel, hogy az változatlanul támogassa a gazdasági növekedést, segítse a gazdaság- és társadalompolitikai célok elérését, miközben a hiány továbbra is jóval a GDP 3 százaléka alatt maradjon, az államadósság csökkenése pedig folytatódjék – írják a közleményben.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »