Nézze meg, hogy mi vár szerdától az Afrikából vagy Izraelből érkezőkre

Nézze meg, hogy mi vár szerdától az Afrikából vagy Izraelből érkezőkre

Ahogy arról beszámoltunk, szerdától (december 1.) kötelezően karanténba kell vonulnia mindenkinek, aki az utóbbi 14 napban afrikai országból, Izraelből, Hongkongból vagy a Seychelle-szigetekről tért vissza Szlovákiába.

A karantén mindenkire vonatkozik, azaz a beoltottakra és a gyógyultakra is – fogalmaz rendeletében a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ), a rendeletet a koronavírus új változata, az omikron megjelenése miatt adták ki.

Hírdetés

„Otthon, vagy egy karanténlétesítményben is el lehet tölteni a karantént, ami mindenkire érvényes, aki az érintettel egy háztartásban él, függetlenül attól, hogy be vannak-e oltva, vagy átesett a COVID-19-en” – mondta Marek Eliáš, a Közegészségügyi Hivatal kommunikációs osztályának munkatársa., és hozzátette, egyelőre semmilyen kivétel nem vonatkozik ezekre a személyekre.

Ha nem jelentkeznek tünetek, a kötelező karantén a Szlovákiába való belépést követő 14. napon ér véget, illetve véget érhet korábban is, de ehhez két negatív PCR-tesztre van szükség, az elsőt az érkezést követő első napon, a másodikat legkorábban az érkezést köve-tő nyolcadik napon kell elvégeztetni. A 12 évnél és két hónaposnál fiatalabb gyerekeket nem kell tesztelni, ők addig maradnak karanténban, ameddig a velük egy háztartásban élők. Az ÚVZ figyelmeztet, hogy a felsoroltak csak akkor érvényesek, ha nem jelentkeznek a COVID-19 tünetei, ellenkező esetben az orvos dönt a karantén megszüntetéséről. A Közegészségügyi Hivatal emlékeztet, hogy a szabályok csak azokra a személyekre vonatkoznak, akik december 1-je után érkeznek Szlovákiába. Aki a rendelet hatálybalépése előtt járt Dél-Afrikában, Izraelben, Hongkongban vagy a Seychelle-szigeteken, annak haladéktalanul jelentkeznie kell az [email protected] e-mail-címen.

Meg kell adnia a keresztnevét, a vezetéknevét, a telefonszámát és a járást, ahol lakik. Az illetékes regionális közegészségügyi hivatal felveszi vele a kapcsolatot, hogy meghatározzák a további lépéseket.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »