Nézőpont: Szlovákiával alakul a viszony, Romániával nem annyira

Nézőpont: Szlovákiával alakul a viszony, Romániával nem annyira

A Közép-Európai Nézőpont Intézet felmérte, hányadán áll szomszédaival Magyarország. Ausztria ül a trónján.

A Közép-Európai Nézőpont Intézet idén, a trianoni békediktátum századik évfordulóján is kíváncsi volt rá, hogyan tekintenek rá a környező országok – Szlovákia, Ausztria, Horvátország, Szlovénia, Szerbia, Románia, Ukrajna – lakói, de arra is, a magyarok miként vélekednek a többiekről.

Az eredmények a felmérés szerint bizakodásra adnak okot.

A szomszédos országok közül Szlovákiában a legjobb hazánk megítélése (78-as pontszám a 100-ból), Horvátország magyarpontszáma 68 – ez a szám 12 pontot javult tavaly óta -, Szerbiáé 60, Romániáé viszont csak 47.

Négyéves viszonylatban Szlovákiában 19, Ausztriában 14 ponttal javult Magyarországról alkotott kép.

Hírdetés

A szimpátia Ausztriával igazán kölcsönösnek tűnik (82),

de Horvátország is 74 százalékponton áll a magyarok körében. Szlovéniáról és Szlovákiáról a magyarok 64, illetve 62 százalékosan pozitív módon gondolkodik. Szerbiáról 40, Romániáról 36 százalék van jó véleménnyel, de ez Szerbiával kapcsolatban egy év alatt 8 százalékos javulás.

Az intézet állandó szakértői Illyés Gergely (Románia) és Tokár Géza (Szlovákia) egy online panelbeszélgetésen megpróbálták értékelni az eredményeket.

Szlovákia: lekerült a napirendről a Malina Hedvig-ügy, ezt a térségi érdekek (migráció) és a kereszténység fontossága váltotta fel a diskurzusban.

Románia: Klaus Iohannis elnök magyarellenes kijelentései sok bírálatot generáltak a nemzetközi közvéleményben, külügyekben az Egyesült Államokhoz igazodnak leginkább, de fontos partnerként igyekeznek Lengyelországra és Németországra is tekinteni.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »