Nézőpont: stratégiai hibát követ el a Jobbik

Hiába kommunikálja folyamatosan Vona Gábor elnök a külvilág felé azt, hogy pártja a kormányváltó erő, ez legfeljebb annyiban igaz, hogy a Jobbik a legnagyobb ellenzéki párt, de a baloldali tömb nagyobb nála a teljes népességen belül – jelentette ki Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője az M1 Ma reggel című műsorában.

Tavaly, a tapolcai választáson a Jobbik nagyon jól szerepelt, és akkor úgy tűnt, áttörhetik azt az üvegplafont, amit mindenki jósolt nekik. A párt a radikalizmusát kommunikációs szinten levetkőzte, ehelyett egy kifejezetten értelmiségi politikát próbálnak vinni, középre húznak, és ez elbizonytalanította a szimpatizánsokat – fejtette ki.

Az elemző szerint Vona Gábor azonban azt nem veszi figyelembe, a Jobbik ereje abban rejlett, hogy sikerült a rendszerkritikus szimpatizánsokat maguk köré gyűjteni. Közöttük egy olyan protesthangulatot lehetett megtapasztalni, amelyet egy rendszerbe beolvadó párt már nem képes megőrizni. Vona Gábor a Jobbikkal egy olyan váltásra készül, mint amilyet a Fidesz a 90-es évek közepén végrehajtott, nem számol azonban azzal, hogy jelenleg nincs vákuum a jobbközépen, és ez stratégiai hiba – szögezte le.

Arról is beszélt, Molnár Gyula pártelnökké választásával az utolsó akadály is elhárult, hogy az MSZP és a Demokratikus Koalíció összefogjon a választások előtt. Most vannak ugyan odamondogatások egymásnak, de „valamit a színház részére is adni kell” – jegyezte meg.

Az LMP szavazótábora nem csökkent annak ellenére, hogy távozott az alapító-társelnök Schiffer András. A párt nem roppant össze, és a nagy kérdés az lesz, része lesznek-e a majdani baloldali tömörülésnek. Szél Bernadett mindenesetre nyitottabb e kérdésben, mint Schiffer András volt – hangoztatta.

A következő időszak legfontosabb kérdése, hogy lesz-e a két nagy ellenzéki tömbnek úgynevezett „perverz koalíciója”, vagyis 2018-ban koordinált jelöltindításra képes lesz-e a Jobbik és a baloldal. Háttéralkukon keresztül tudnak-e nem kampányolni egymás ellen, és egy esélyes jelöltet indítani a Fidesz-KDNP-vel szemben – tette fel a kérdést.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »