New Yorkban dőlhet el az amerikai előválasztás

New Yorkban dőlhet el az amerikai előválasztás

MTI nyomán

A keleti parti metropolisz voksain múlhat, lesz-e elitváltás az amerikai politikában, vagy megy minden ugyanúgy tovább, mint az elmúlt évtizedekben.

Az amerikai előválasztási folyamat keretében 247 demokrata és 95 republikánus küldött sorsa dől el kedden New York államban. Az előrejelzések a republikánusoknál Donald Trump milliárdos, a demokratáknál pedig Hillary Clinton volt külügyminiszter győzelmét jósolják.

A jelöltek pedig mindent, és mindennek az ellenkezőjét képesek megtenni a hőn áhított győzelemért. Különösen Clinton, aki  vasárnap latin muzsikára táncolt Brooklynban,

Manhattanben az abortuszhoz való jog mellett kampányolt, majd még ugyanazon a napon elment imádkozni egy  afroamerikai templomba.

Hogy mire jutott a Mindenhatóval a magzatgyilkosság ügyében, arról persze nem szólnak a híradások.

Donald Trump hétfőn a Nagy Tavaknál, Buffalo városában tartott választási nagygyűlést, este pedig az Ötödik sugárúton lévő Trump-toronyban beszélgetett újságírókkal.

Lehet-e széllel szemben?

Bár a keddi New York-i előválasztásokon a Demokrata Pártból két elnökjelölt-aspiráns vetélkedik, a republikánus táborban pedig hárman versengenek az elnökjelöltségért, mindenki Hillary Clintonra és Donald Trumpra figyel. Ők a legesélyesebbek ugyanis a győzelemre ebben a szövetségi államban.
 
A tét nagy. Részben a megválasztandó delegátusok számát illetően, részben pedig azért, mert a keddi választások után – győzelme esetén – Clinton is és Trump is elrugaszkodhat a mezőnytől. New York szövetségi állam sok delegátust küld az országos elnökjelölt-állító konvencióra: demokraták 247 küldött, a republikánusok pedig 95 küldött sorsáról döntenek.

A kérdés tehát mindkét pártban az:

a párteliteken kívűlről érkezett aspiránsoknak – Sandersnek és Trumpnak – sikerül-e saját politikai családjuk vezetésével szemben is talpon maradni.

Előbbi a versenyben maradásért küzd, utóbbi akár a végső győzelmet is bezsákolhatja a Nagy Almában.

Bernie Sanders, Hillary Clinton nagy vetélytársa annak ellenére nem vonul háttérbe, nem száll ki a versengésből, hogy a Demokrata Párt elitje egyre nagyobb nyomást gyakorol rá. Hétfőn például Kirsten Gillibrand szenátor egy interjúban könnyes szemmel esdekelt: “Tedd le a fegyvert, Bernie!”.

A Demokrata Párt elnökjelöltségéhez 2383 delegátus megnyerésére van szükség. Bernie Sanders az eddigi választási folyamatban 1076 delegátus támogatását szerezte meg, Hillary Clinton pedig 1758 küldöttét.  Ha Clintonnak sikerül nagy arányű győzelmet aratnia New Yorkban, akkor előnye behozhatatlanná válhat, s ezzel el is dőlhet a hónapok óta tartó demokrata vetélkedés.

Nem kisebb a feszültség a republikánusoknál sem. A pártban az elnökjelöltség automatikus elnyeréséhez 1237 delegátus támogatása kell. Donald Trump 744 küldött támogatását szerezte meg, Ted Cruzt 559-en támogatják, John Kasich mögött 144 küldött áll. Ha a milliárdos nagyon nyer, akkor a nyári országos elnökjelölt-állító konvenció nem lesz nyílt versenyes – holott a Republikánus Párt vezetői és befolyásos személyiségei, Trump jelöltségét megakadályozandó, éppen ezt szeretnék.

Hazai pálya

A kampányrendezvényeken a jelöltek mindegyike a sajátos New York-i értékeket hangsúlyozta. New Yorkban mind Clinton, mind pártbéli vetélytársa, Bernie Sanders otthon érezheti magát: a vermonti szenátor Brooklynban született és nőtt fel, a volt külügyminisztert pedig ebben az államban választották szenátorrá.

Donald Trump ízig-vérig New York-i, s ezt az elmúlt napokban valamennyi választási rendezvényén hangsúlyozta. Annál is inkább, mert nagy vetélytársa, Ted Cruz texasi szenátor korábban nemegyszer gúnyosan beszélt a liberális New York értékeiről. Cruznak nem jósolnak sok esélyt az elemzők, miként a Republikánus Párt változatlanul versenyben lévő harmadik elnökjelölt-aspiránsának, John Kasich ohiói kormányzónak sem. Ted Cruz New York városában kampányolt vasárnap és hétfőn is, és megpróbált “szépíteni” korábbi lekicsinylő megjegyzésein, s nem a New York-i értékeket ostorozta, hanem sajnálkozott, hogy az állam és a város lakói “szenvedtek a baloldali demokrata Bill de Blasio New York-i polgármester és Andrew Cuomo kormányzó politikájától”. John Kasich az állam északi részén, Syracuse városában zárta kampányát.
 
Donald Trump egyébként hétfőn újabb nagy nevet szerződtetett kampánycsapatába: William McGinley ügyvédet, aki prominens republikánus, politikai ügyekkel foglalkozik, és a delegátusokért folyó választási harc nagy szakértőjeként tartják számon.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »