New Yorkban állították ki Van Gogh „fülét”

New Yorkban állították ki Van Gogh „fülét”

A 163 éve született Vincent Van Gogh (1853-1890) holland festőnek és a róla elterjedt egyik legismertebb legendának állít emléket egy óriási “fül”, amely a New York-i Rockefeller Centernél látható szerdától.

A modern, világoskék szobor azonban csak alakjában emlékeztet fülre: valójában egy élére állított úszómedencét helyezett el a Michael Elmgreen – Ingar Dragset dán-norvég művészduó a metropolisz forgalmas helyszínén. A luxusáruházaktól, felhőkarcolóktól és nevezetességektől nem messze áll a medence, amely az 1950-es évek Kaliforniájában státusszimbólumot jelentett a középosztály számára.

“Olyan, mint egy földönkívüli űrhajó, amely ezen a híres és forgalmas helyen landolt. A gyalogos tömeg és a nyüzsgő forgalom közepette a napon töltött lusta napokról álmodozhatunk” – olvasható a művészek közleményében. A szobor június 3-ig látható a Rockefeller Centernél. Elmgreen szerint a szobor Van Gogh emlékét idézi. “Nem az ő fülének pontos mása, de emlékeztet egy fülre” – fejtette ki a művész.

A Van Gogh-ról szóló egyik legismertebb legenda, hogy a festő 1888-ban levágta bal fülcimpáját. Egyesek szerint bátyja eljegyzésére reagálva csonkította meg magát, mások szerint Paul Gauguin tette egy vita hevében.”Senki sem tudja az igazságot, azt, hogy megtörtént-e egyáltalán. Talán Gauguin és Van Gogh közösen találták ki? Lebilincselő” – mondta Ingar Dragset, aki 1995 óta dolgozik együtt Michael Elmgreennel. Az akciót lehetővé tevő nonprofit alapítvány, a Public Art Fund New York nyilvános tereire viszi a modern művészetet. A Central Parkban jelenleg is látható a Two Orchids (Két orchidea) című installáció, amely Isa Genzken német művész óriási virágaiból áll.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »