Névjegyzék: a halottak Amerikában sem szavazhatnának

Az amerikai Republikánus Párthoz közel álló Fox televízió szerint az Egyesült Államokban négymillió olyan ember szerepel a szavazói névsorban, aki nem választhat vagy halott.

A szövetségi igazságügyi minisztérium egyik volt munkatársa, Christian Adams jogász volt kedd este a Fox televízió vendége, s azt állította, hogy „négymillió […] választásra nem jogosult vagy halott ember szerepel az amerikai szavazói névsorban”, s ez szerinte érinteni fogja a választást.

Adams korábban az igazságügyi minisztériumban a választásokkal foglalkozó részleg munkatársa volt, és csak tavaly hat perkérelmet nyújtott be, mert szerinte Philadelphiában és Florida egyik megyéjében hamis neveket vettek fel a választási listákra. A jogász Texas államban is talált egy esetet, ott egy 1944-ben elhunyt férfit regisztráltak.

A műsorban a szakember nehezményezte, hogy a kormányzat nem tesz semmit ez ellen.

Az igazságügyi minisztérium nem reagált volt munkatársának állításaira. Válaszolt viszont a Media Matters for America nevű, a demokrata pártiakhoz közel álló, a jobboldali médiát elemző médiafigyelő központ, amely „jobboldali hazudozónak” minősítette a jogászt, és reagálásában azt írta: „egy felmérés szerint 2000 és 2014 között az Egyesült Államokban egymilliárd szavazatot adtak le, s ezek között csak harmincegy esetben merült fel a csalás gyanúja”. A New York-i Egyetem jogi karán működő Brennan Igazságügyi Központra hivatkozva a médiafigyelő leszögezi: „a halott emberek nevével elkövetett választási csalások egyszerűen nem igazak”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »