Nevezetes perecseni hagyma sült szalonnával

Nevezetes perecseni hagyma sült szalonnával

A hagymaterméséről híres Szilágy megyei Perecsen község harmadik alkalommal szeretne bekerülni a rekordok könyvébe: a szeptember 3-án szervezendő hagymafesztiválon a legtöbb, sült szalonnás és hagymás kenyeret kedvelő embert akarják vendégül látni.

10626262_560428457396800_4824398153576264490_o_b

A település első ízben 2007-ben, az első hagymafesztivál alkalmával került be a Guinness-rekordok könyvébe, amikor a helyi termesztők egy 45 000 hagymából álló, 4 518 méter hosszúságú koszorút fontak. Perecsen a második világrekordot a hat méter magas hagymaemlékműnek köszönheti, amelyet 2009-ben készítettek el a településen.

„A harmadik világrekord megszerzése egy kísérlet, mivel még nem ért el senki csúcsot ezen a területen. Akárcsak a hagymaemlékmű és a leghosszabb hagymakorszorú esetében, most is az a célunk, hogy ismertté tegyük a helységet. Emellett szeretnénk népszerűsíteni azokat az étkeket, amelyekkel elődeink táplálkoztak” – mondta Boncidai Csaba, Perecsen polgármestere az Agerpres hírügynökségnek. Hozzátette, az eseményre meghívta Dacian Cioloş román miniszterelnököt, akinek a szülei perecseni származásúak, de a kormányfő nem vehet részt a rendezvényen, helyette Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter lesz jelen.

„A hagymafesztiválra a román és magyar mezőgazdasági minisztert is várjuk. Együtt beszélünk majd a Szilágy megyei térségek mezőgazdaságának jelenéről és jövőjéről, a szaktárcavezetők sok hasznos tanácsot adhatnak nekünk” – fogalmazott a polgármester. A szervezők 5000 résztvevőre számítanak, akik számára szalonnát, sütési lehetőséget és útbaigazítást biztosítanak, jutalomként pedig egy üveg bort. A mangalica sertés szalonnáját és a tokaji borokat Magyarországról szállítják, perecseni származású, jelenleg Kanadában élő partnerek közreműködésével. 2012-ben egyébként jegyzett márkanév lett Brüsszelben a perecseni hagyma, a védjegy nemcsak a zöldségre, de a belőle készült egyedi lekvárra is érvényes.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »