Nevet válthat a Nyugat-magyarországi Egyetem

Várhatóan Soproni Egyetem néven működik tovább négy karral januártól a Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME), miután Palkovics László oktatásért felelős államtitkár július 1-jén Szombathelyen bejelentette, hogy az NYME-től az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez (ELTE) kerülhet a Savaria Egyetemi Központ (SEK). Az új struktúráról ősszel tárgyal a parlament – tájékoztatta a soproni székhelyű felsőoktatási intézmény szerdán az MTI-t.

Pénteken Palkovics László azt mondta, hogy a leendő Soproni Egyetem kiemelt státusú felsőoktatási intézménnyé alakulhat, amihez teljesülnie kell bizonyos tudományos és működtetési feltételeknek. A célok eléréséhez így januártól megújuló működési struktúrában folytatja a munkát az anyaintézmény, miután a következő hónapokban előkészítik a SEK kiválását és az ELTE-hez csatlakozását. A szerkezetváltozást mindkét intézmény szenátusa támogatta.

A közlemény szerint az államtitkár jelezte: a soproni intézmény értékeit mindenképpen meg kell őrizni. Az országosan egyedülálló, Európában is elismert erdőmérnöki és faipari tudományos központ kiemelkedő jelentőségű, így az állam mint fenntartó a jövőben tovább támogatja és erősíti e tudományterületeket. A pedagógiai és gazdasági képzések szintén szerves részei az egyetemnek, mert regionális munkaerő-piaci igényeket szolgálnak ki.

A soproni karok jól teljesítettek az idei felvételi időszakban: több mint harminc százalékkal többen jelentkeztek oda, mint tavaly. Kitűnők a karok pályázati eredményei is, a minősített oktatók aránya pedig eléri a 89 százalékot – áll a közleményben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »