Nevelni, de hogyan?

A nevelésről szól a Világ/nézet következő adása

Gyermekkorban kezdődik az ember nevelése, és igazából sosem ér véget. Felnőttként már nem annyira tanítanak minket, hanem sokkal inkább tanulunk magunkról a többi ember visszajelzéséből. Kétségtelen ugyanakkor, hogy az alapokat egészen kicsi korban kell letenni, és ez nemcsak kihívás, hanem óriási felelősség is a szülők számára. Pécsi Rita neveléskutató volt a Világ/nézet legújabb adásának a vendége.

Egész életünkben formálhatjuk a személyiségünket – állítja a neveléskutató szakember. Pécsi Rita szerint a már kialakult szokásokat azonban nehezebb megváltoztatni, főleg ha valaki gyermekkorban nem kapott megfelelő nevelést, de még így sem lehetetlen. Mindenki képvisel egy értékrendet, ebből fejlődik ki többféle nevelési irányzat, éppen ezért állítható, hogy nem létezik semleges nevelés. Különösen fontos tudnia ezt egy szülőnek, akinek át kell gondolnia, mi az az értékrend, amely szerint él, mert csak azt tudja átadni a gyermekének. A neveléskutató úgy véli, napjainkban a tudatos nevelés helyett sok esetben csak sodródást lehet tapasztalni, ez viszont darabokra szaggatja a személyiséget, és odáig vezethet, hogy nem alakul ki bennünk az a központi érték, a belső tartás, ami életünk minden pontját összefogja.

Pécsi Rita szerint a nevelés során a hit nagy erőnek számít. Tapasztalatai alapján azok, akik a személyes Istenhez tudnak kapcsolódni, biztosabb lábakon állnak, mint azok, akiknél nincs jelen ez a fajta istenkapcsolat.

A teljes adást itt nézhetik meg: