Nettó 2250 lej bérpótlékot kap 75 ezer romániai egészségügyi dolgozó

Nettó 2250 lej bérpótlékot kap 75 ezer romániai egészségügyi dolgozó

Hetvenötezer, koronavírus-fertőzött páciens kezelését ellátó romániai egészségügyi dolgozó kap bruttó 2500 lejes havi bérkiegészítést – jelentette be hétfőn este Marcel Boloș európai uniós alapokért felelős miniszter.
A tárcavezető a bukaresti kormány ülése után elmondta, az egészségügyi dolgozók ún. kockázati támogatásához szükséges finanszírozást európai uniós alapokból különíti el a kabinet. Boloș tájékoztatása szerint a bérpótlákból nem csak az orvosok részesülnek majd, hanem a koronavírussal fertőzött páciensek ellátásában részt vevő asszisztensek, ápolók, mentőorvosok, továbbá az őket kisegítő személyzet is.

Hírdetés

A bruttó 2500 lejes havi juttatás után nem kell egészség- és társadalombiztosítást fizetni, ám levonják belőle a tíz százalékos jövedeleadót, így a nettó összeg 2250 lej lesz.

Az uniós alapokért felelős miniszter tájékoztatásából nem derül ki, hogy az érintett 75 ezer egészségügyi dolgozó mennyi ideig részesül a többletjuttatásban.

Mint arról beszámoltunk, Klaus Johannis államfő a múlt héten havi 500 eurót (2400 lej) is elérő extra juttatást kért a fertőzésveszélyes környezetben dolgozó egészségügyi alkalmazottak számára a Ludovic Orban vezette kormánytól. Az államfő úgy vélekedett, hogy a koronavírus-járvánnyal első vonalban harcoló, közvetlenül érintett egészségügyi alkalmazottak prémiumalapjára az európai uniós támogatásokból kellene pénzt elkülönítenie a kabinetnek.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »